Český rozhlas zaznamenal historický úspěch na festivalu Prix Italia

17. červen 2021

Český rozhlas slaví fenomenální úspěch na 73. ročníku jednoho z nejprestižnějších a nejstarších evropských festivalů rozhlasové a televizní tvorby Prix Italia, kde zvítězil v kategorii Hudba s projektem Hudba k siréně. Hlavní cenu převzali dnes večer během slavnostního ceremoniálu v Miláně Martin Klusák z Tvůrčí skupiny Hudba Českého rozhlasu a Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG, v jehož spolupráci projekt vznikl.

„Jsem nesmírně hrdý na to, že Český rozhlas zvítězil v obrovské konkurenci s takovými velikány, jako je britská BBC, australská ABC, německá ARD nebo Radio Canada. Jde o velké ocenění práce všech rozhlasových kolegů – dramaturgů, producentů, zvukařů a lidí ze stanice Vltava, kteří v tomto netradičním projektu viděli potenciál a kvalitní veřejnou službu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mezinárodní porota vybírala ze sedmi finalistů a předsedkyně poroty Maria Gabriella Ceracchi z italského RAI shrnula verdikt poroty ke skladbě A River Call skladatele Petra Hory v rámci projektu Hudba k siréně následovně: „Skladba představuje kombinaci zvukových prvků, z nichž každý má svou vlastní povahu a prostřednictvím rozhlasového vysílání se proměňuje, čím vytváří třetí zvuk plný sugescí, který dokáže posluchače přenést do dimenze pozastavené mezi realitou současnosti a hudebním dějem.“

V prestižní soutěži se letos mezi finalisty ve svých kategoriích dostaly hned tři projekty Českého rozhlasu – kromě zmiňovaného projektu Hudba k siréně to bylo také rozhlasové drama Skořápka populárního britského spisovatele Iana McEwana, které je moderní hamletovskou parafrází vyprávěnou z nečekané perspektivy.

Během slavnostního večera získal speciální zmínku i projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, a to v kategorii interaktivní web. I když v dané kategorii nevyhrál hlavní cenu, mezinárodní porota se rozhodla vyzdvihnout, že jde o výjimečný projekt s trvalým sociálním dopadem, který přináší skutečnou a hmatatelnou pomoc těm, které společnost často přehlíží. Porotci ocenili, že projekt vyniká nejen svým interaktivním aspektem, ale také tím, že jde daleko za hranice online zážitku a povzbuzuje účastníky k vytváření mezigeneračních vazeb v reálném životě.

Festival Prix Italia se koná pod patronátem prezidenta Itálie a pod záštitou představenstva veřejnoprávní vysílací společnosti RAI, kde se prezentují a propagují nejlepší rozhlasové, televizní a webové pořady. Festival je historicky putovní a v průběhu let se tak místem konání stala mnohá italská města. Letošní ročník se konal ve dnech 14. až 18. června 2021 v historickém srdci Milána. Vedle samotné soutěže jsou součástí také předpremiéry, přehlídky, konference a workshopy s klíčovými osobnostmi ze světa technologií, kultury a médií. Festival se konal za přísných pandemických bezpečnostních opatření.

 

Projekt Hudba k siréně je společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru BERG, který v průběhu roku 2019 a 2020 nabízel sérií minikoncertů - netradičních zážitků se současnou hudbou. V rámci unikátního projektu vznikla každý měsíc nová skladba, jejíž živé provedení bylo směřováno na nejrůznější místa a v přímém přenosu do vysílání Českého rozhlasu Vltava, a to v pravé poledne, během zkoušky sirén. Za přispění Českého rozhlasu Vltava se nekolísavý tón sirény stal hlavním aktérem a nepostradatelnou esencí minikoncertu určeného pro širokou veřejnost. Všechny videozáznamy hudebních performancí jsou k dispozi v archivu Českého rozhlasu Vltava.

 V exkluzivním živém vysílání byly uvedeny premiéry nově objednaných hudební děl, jejichž společným jmenovatelem byl zvuk sirén ve specifickém akustickém kontextu. Autoři jsou současní čeští skladatelé a skladby interpretují členové Orchestru BERG, předního pražského ansámblu pro soudobou hudbu. Pro hudební kategorii Prix Italia 2021 byl jako vzorek z celého portfolia projektu vybrán záznam jedné z kompozic. Jedná se o miniaturu pro dva operní zpěvy, akordeon a sirénu, nazvanou “A River Call" skladatele Petra Hory, která byla provedena v laboratoři Výzkumného ústavu vodohospodářského v Praze ve středu 7. srpna 2019 v pravé poledne. Skladbu Hora postavil na abstraktním příběhu napětí mezi nebezpečím a extází s odkazem k mytickým sirénám. Figurují v něm dvě ženy, jeden muž, díra mezi dvěma starými domy, ale také výstražný signál akustické sirény a voda.

 Projekt Hudba k siréně je připomínkou toho, že hudba nemusí být nutně pouze souborem not interpretovaných člověkem na hudební nástroj, ale že je v první řadě organizací zvuků s komplexním vztahem k času a prostoru, je naší každodenní součástí a ze své podstaty vychází z živoucích principů kontinua přírody.

Místo a prostor se stávají nedílnou součástí skladby. Jsou zásadním momentem při jejím poslechu, kdy divák vnímá i celkové okolní prostředí. Stejně tak i přímý přenos do rozhlasového vysílání je součástí provedení skladby, protože její znění je rozšířeno na další místa a posluchači ze své vlastní perspektivy aktivně naslouchají nejen skladbě, ale současně i svému okolí, kde ve stejnou chvíli probíhá polední zkouška sirén. Zkrátka jedna část skladby je slyšet všude tam, kde zní siréna a další část je slyšet z rozhlasového éteru. Stačí se jen na chvilku a ve správný okamžik zastavit, naladit rádio, spojit všechny okolnosti v jeden poslechový zážitek a prozkoumávat akustický prostor se soudobou hudbou.

 

 

Spustit audio