Český rozhlas spouští projekt Vnoučata na přání. Dobrovolníci mohou pomoci seniorům od samoty

Český rozhlas chce propojit osamělé seniory v domovech s dobrovolníky, kteří by jim darovali svůj čas. Startují Vnoučata na přání. Na internetové adrese ježíškovavnoučata.cz se můžete zaregistrovat, pokud chcete pomáhat a docházet do domovů pro seniory. Klientům domovů totiž nejvíce chybí společnost. Jako třeba Přemyslovi, který pracoval na šachtě a hrával na kytaru v kapele.

„Měli jsme takovou kapelku a hráli všechno, co běželo, třeba Olympic. Byl jsem obklopený lidmi, bylo to takové veselejší,“ vzpomíná 67letý Přemysl, který má kytary i na svém hrnku, ze kterého popíjí kávu.

Pracoval celý život na šachtách, teď je částečně ochrnutý po mozkové příhodě. „Mám tvrdou ruku, už to nejde,“ říká veselý muzikant, který byl zvyklý na společnost. Při vzpomínkách na kapelu má slzy v očích, někdy se cítí sám a byl by rád, kdyby za ním nějací dobrovolníci do Domova Alzheimer občas zašli. „Mám rád lidi, rád si s nimi povídám,“ přiznává.


Dobrovolníci se mohou registrovat na stránce jeziskovavnoucata.cz. A příběhy seniorů uslyšíte každý den ve vysílání.

Český rozhlas tak navazuje na předešlý projekt Ježíškova vnoučata. Co vlastně mají seniorům Vnoučata na přání přinést? Především společnost, vysvětluje vedoucí projektu Martin Ondráček.

„Když jsme si povídali s domovy a dalšími podobnými zařízeními, tak jsme slyšeli do kola jedno a to samé – potřebovali bychom, aby do našich domovů začali chodit další lidé, kteří by se věnovali spolu s námi klientům a dělali jim společnost,“ popisuje vedoucí celého projektu Martin Ondráček.

A jak se stát vnoučetem na přání? Na webových stránkách jeziskovavnoucata.cz je už nyní několik stovek čekajících seniorů s popisy toho, co ti lidé chtějí. Stačí si poptávku zarezervovat, počkat na odpověď z domova, a pak tam začít chodit.

„Rád bych, aby na konci tohoto projektu byly desítky, možná stovky nových přátelství,“ uzavírá Ondřáček.

autoři: jch , ada , prh
Spustit audio