Český rozhlas spouští dva nové FM vysílače pro stanice Radiožurnál a Dvojka

1. prosinec 2021

Pro město Brno a okolí byly spuštěny dva nové vysílače. Od středy 1. prosince zajistí místním obyvatelům poslech stanic Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Dvojka. Vysílač pro stanici Radiožurnál byl spuštěn na kmitočtu 89,5 MHz s výkonem 50 Wattů ERP, pro stanici Český rozhlas Dvojka na kmitočtu 100,2 MHz s výkonem 50 Wattů ERP. U obou vysílačů bude použita vertikální polarizace.

„S kvalitou VKV FM příjmu stanic Radiožurnálu a Dvojky v Brně jsme dlouhodobě nebyli příliš spokojeni. Posluchači těchto stanic byli na rozsahu VKV FM odkázáni na příjem ze vzdálenějšího vysílače Kojál. Proto jsme rádi, že se nám podařilo v tak významné lokalitě jakou je Brno, kvalitu příjmu výrazně vylepšit. Přestože mají vysílače výkon 50 Wattů, tak díky jejich výhodnému umístění přinesou posluchačům Radiožurnálu a Dvojky v Brně výrazné zlepšení pokrytí VKV FM signálem,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem byly oba nové vysílače spuštěny 1. prosince 2021 ve 13 hodin z lokality Brno - Míčkova.

Spustit audio