Český rozhlas rozdělí v Nepálu více než 9 milionů korun z veřejné sbírky

11. září 2015

Český rozhlas pošle do zemětřesením poničeného Nepálu více než 9 milionů korun. Peníze získal na jaře díky veřejné sbírce. S rozdělením finanční pomoci na konkrétní projekty Českému rozhlasu pomůžou dvě neziskové organizace - Namasté Nepál a Člověk v tísni.

„Ze zhruba 500 domů, které tam stojí, je 98 procent poškozeno tak, že získaly červenou kartu - to znamená, že se musí postavit znovu,“ popisuje situaci v nepálském Simthalí předseda sdružení Namasté Nepál Tomáš Beránek.

Právě na stavbu nových obydlí lidé přispívali ve sbírce Českého rozhlasu Pomáhejte s námi Nepálu. Tamní vláda ale zatím neschválila potřebné stavební normy.

„Nevládní nebo humanitární organizace nemají možnost domy stavět. Je dost dobře možné, že nepálská vláda řekne, že oprava obydlí musí být uskutečněna pouze skrze vládní organismy,“ vysvětluje Petr Drbohlav z organizace Člověk v tísni.

Český rozhlas se proto ve spolupráci s oběma organizacemi zaměří na poskytnutí okamžité pomoci obyvatelům poškozených vesnic před nadcházející zimou.

autor: vok
Spustit audio