Český rozhlas rozdával Řád modrého Ježíška. Ocenil Ježíškova vnoučata, seniory i jejich pečovatele

18. prosinec 2017

Český rozhlas na galavečeru splněných přání děkoval Ježíškovým vnoučatům a rozdával Řád modrého Ježíška. V projektu se už podařilo obdarovat přes dvanáct tisíc osamělých seniorů.

Na večer splněných přání dorazila i Eva Šebová, sociální pracovnice z Třebíče, která na web nahrávala přání svých klientů.

„Když jsem dávala dohromady přání, vždy jsem šla za sestřičkami, protože klienti často říkali, že nic nechtějí, že všechno mají. Takže jsme si sestřičkami sedly a ony mi vždy řekly: ‚Jé, tenhle pán má rád tohleto, nebo tahle paní by si přála televizi, a nemá na to’!” popisuje Eva Šebová.

V doprovodu pečovatelů přijeli i někteří obdarovaní senioři, jako třeba pan Josef Netrval, který dorazil ze stacionáře Kristián z Přeštic. „Přál jsem si telefon. Ještě ho měli na skladě, tak jsem ho dostal,” usmívá se.

Na galavečer ale dorazila i Ježíškova vnoučata, jako je třeba slečna Bára. „Vzhledem k tomu, že mám ráda kávu, a někteří senioři si přáli hrníčky na kávu, tak jsem jim je pořídila. Baví mě, že těm lidem můžeme plnit přání a že jsou rádi,” svěřuje se.

Ocenění pro seniory, pečovatele i dárce

Český rozhlas chtěl poděkovat všem, kteří se na projektu podíleli, jak říká jeden z moderátorů večera, Václav Žmolík.

„Dnes večer bychom rádi poděkovali jednak Ježíškovým vnoučatům, tedy dárcům, a jednak bychom rádi nadělili takový hezký dárek v podobě galavečera seniorům, to znamená obdarovaným, a jejich pečovatelům, kteří mnozí přijdou s nimi.”

Vedoucí projektu Martin Ondráček doplnil, že chce také ocenit lidi, kteří s plněním přání seniorů nejvíc pomohli. Součástí ceny byl i grafický list od Jana Anderleho.

Na pódium si pro řád Ježíškova vnoučete přišlo osm lidí. Mezi nimi i Eva Šebová, sociální pracovnice z Třebíče, která s jednou ze svých klientek dokonce odletěla do Vatikánu za papežem Františkem pro požehnání.

Čtěte také

Projekt bude pokračovat i po Vánocích

Do dnešního dne Ježíškova vnoučata splnila více než 12 tisíc přání, dalších asi 1400 se právě teď plní. Projekt Českého rozhlasu bude pokračovat i po Vánocích. Lidé tak i v příštím roce budou moct plnit přání nebo přispívat na dárky starým lidem.

Záznam z večera splněných přání odvysílá Radiožurnál 25. prosince od 19 hodin.

Spustit audio