Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysílá na celém pobřeží Jadranu

8. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

České vysílání je nově slyšet po celém chorvatském pobřeží. Šestnáctiletého Čecha zabil v Chorvatsku blesk. Opuštěné staré dalmátské domky u Vrgorace mají sloužit turistům. Úterní počasí u Jadranu: slunečno a teploty 26-30 stupňů.

Od pondělí 8. 8. můžete slyšet vysílání v češtině na celém pobřeží Jadranu. K vysílačům rádia Split přibylo také rádio Rijeka a Dubrovník. Turisté po celém chorvatském pobřeží tak mohou denně od 18.05 slyšet dvacetiminutovou relaci v češtině se zprávami z České republiky, celého světa i Chorvatska.

Další český turista zemřel během své dovolené v Chorvatsku. Blesk udeřil do šestnáctiletého chlapce, který se i přes nepříznivé počasí vydal na projížďku ve člunu. Ve chvíli úderu blesku svíral kovové držadlo motoru a to se mu stalo osudným. Počet obětí z řad českých turistů tak letos vzrostl na 15.

Opuštěné domky nedaleko Vrgorace by měly v budoucnu znovu ožít. Starobylá kamenná stavení, ve kterých ještě v 60. letech minulého století žilo 5 rodin chce obnovit mladý podnikatel. V usedlosti Pranica pak budou bydlet turisté. Podnikatel vsází na to, že lidé už mají dost velkých hotelů a rušných letovisek a touží po klidu v panenské přírodě.

Majitelé galerií ve Splitu žehrají na letošní sezónu. Podle nich sice do města dorazilo více turistů než loni. Ti ale kupují spíš levnější upomínkové předměty než obrazy. Splitští malíři se proto zkusí zaměřit na grafiku, která je levnější.

Ke dvěma milionům dolarů přišla na americké burze Sonja Antičevič z Omiše. Vydělala na akcích společnosti Reebok. Problém je ale v tom, že burzovní dohled obstavil Chorvatce účet a podezírá ji ze spekulací a zneužívání informací. Zdá se, že někdo zneužil Sonjino jméno, protože ona tvrdí, že o žádných penězích neví.

Aktuální kurzy a ceny pohonných hmot:
Za 100 korun dostane ve Splitské bance 23 kun a 4 lipa a za euro 7 kun a 25 lipa.
Za litr benzínu euro super 95 7 kun a 85 lipa a za litr nafty 6 kun a 96 lipa.

Počasí v Dalmácii:
U Jadranu bude v úterý slunečno s teplotami od 26 do 30 °C.
Platí upozornění pro jachtaře na otevřené části středního a jižního Jadranu může severozápadní vítr dosahovat v nárazech 30-40 uzlů. Během noci ale zeslábne, Navečer ve Velebitském kanále a u pobřeží středního a jižního Jadranu bude foukat vítr severovýchodní také silou 30-40 uzlů.
Moře bude v úterý mezi 2 a 3, otevřená část středního a jižního Jadranu 3 - 4. Viditelnost máme hlášenou 20-30 kilometrů.

autoři: leš , mvo
Spustit audio

Více z pořadu