Český posluchač je vnímavý, ocení i kvalitu, říká muž, který objevil Ewu Farnou i kapelu Lunetic

24. červenec 2017

„Nadělám hvězdy i z briket,” říkával kdysi František Janeček, který za normlizace skutečně hvězdy jako na běžicím pásu vyráběl. Dnes už by to prý tak jednoduché neměl. „Doba se změnila,” usmívá se v rozhovoru s Lucií Výbornou úspěšný hledač hudebních talentů Martin Červinka.

A změnil se prý i způsob, jak se nové hvězdy rodí. „Zatímco dřív jsem objížděl koncerty, dnes stačí, aby mi interpreti poslali svou nahrávku přes internet,” říká muž, který pracoval u dvou velkých nahrávacích firem a který pomohl objevit i takové hvězdy jako Ewu Farnou, Mandrage, Tomáše Kluse nebo kapelu Jelen.

Byl to on, kdo stál i za zrodem jednoho z největších hudebních fenoménů českých 90. let - kapely Lunetic. Jména členů mladého boybandu tehdy znal úplně každý, na jejich podpisy se stály dlouhé fronty a na koncertech Luneticů mladé dívky omdlévaly skoro stejně jako kdysi ty na koncertech Beatles.

Zopakovat něco podobného by dnes podle Martina Červinky bylo velice těžké, ne-li nemožné. „Ovšem nikdy neříkej nikdy. Je to showbyznys,” krčí rameny.

I populární obsah může mít kvalitu

Jednou z nejzajímavějších hudebních osobností, se kterými Martin Červinka v poslední době spolupracoval, je folkový zpěvák a skladatel David Stypka (podívejte se na rozhovor s Davidem Stypkou). „To, co s kapelou Bandjeez vytváří, se výrazně blíží tomu, čemu by se dalo říkat umění,” zdůrazňuje hudební scout.

A rozhodně to podle něj není na škodu. On sám totiž hudební posluchače nepřeceňuje, ale ani nepodceňuje. Také proto věří, že i náročnější hudba u nich může uspět. „Český posluchač je hodně vnímavý. A dokonce i ten nejpopulárnější obsah u nás může být hodně kvalitní,” shrnuje.

Na celý rozhovor se kdykoliv podívejte kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: als
Spustit audio