Český pavilon na Expu 2015 v Miláně postaví firma z Vizovic. Součástí bude i bazén

13. prosinec 2013

Soutěž o stavbu českého pavilonu na výstavě Expo 2015 v Miláně vyhrál návrh s bazénem. Vítěze oznámil generální komisař české účasti na Expu Jiří Potužník. Firma Koma z Vizovic do projektu zahrnula vedle koupání v bazénu i park, který je na střeše pavilonu. Úspěšný koncept připravila čtveřice architektů, která u poroty bodovala použitím recyklovatelných kontejnerů.

Pavilon má tři patra. U vstupu je bazén, na střeše pak park. Po rozebrání může sloužit třeba jako mateřská škola. To porotu zaujalo podle Potužníka nejvíc.

„Porotu šesti architektů oslovila společnost Koma především modularitou svých modulů. Jedná se o stavbu, která bude komponovaná z modulů, které tato vizovická společnost sama vyrábí. Umožňuje to její rychlé a různě modifikované složení. Moduly mohou být po ukončení Expa rozebrány a nalézt uplatnění někde jinde,“ vysvětlil.

Barva pavilonu ještě není jasná, vítězný návrh je ale podle Martina Harta z vizovické firmy v béžovo-bílé. Nejvíc na stavbě budí pozornost bazén.

„Vycházeli jsme z myšlenky, že by tam měl být nějaký zážitek. Takže podobně jako třeba při minulém Expu upoutal dánský pavilon, kde se jezdilo na kolech, tak jsme přemýšleli, co by tam mohlo upoutat, a přišli jsme na to, že voda a potom bazén,“ popisuje.


Šestičlenná porota, ve které zasedla třeba architektka Eva Jiřičná nebo historik Zdeněk Lukeš, vybírala mezi třemi návrhy. Z devíti zájemců o soutěž komise pět vyřadila kvůli tomu, že nesplnili podmínky.

Bazén nebo pro někoho brouzdaliště má i hlubší význam. V Česku pramení řeky, které se vlévají do moří, a je tu tradice plováren. Téma zaujalo i předsedu porotců, architekta Davida Vávru. Jako odborník oceňuje ale hlavně funkčnost stavby.

„Hodnotící komise trvala šest hodin, takže přeci jen jsme šli do hloubky do konstrukčního řešení, takže nakonec se komise shodla jednomyslně.“

Cena zakázky na pavilon je 60 milionů korun. Celkově dá stát na Expo 2015 až 210 milionů, to je ale o polovinu méně než při minulé výstavě v roce 2010 v čínské Šanghaji. Poprvé peníze přidají i soukromé firmy.

Vítězný návrh českého pavilonu na výstavě Expo 2015 v Miláně od vizovické firmy Koma
autoři: sib , hla
Spustit audio