Český fotožurnalismus je v úpadku, říká o Czech Press Photo novinář a fotograf Chuchma

27. září 2019

Tento týden se uzavírají přihlášky do soutěže Czech Press Photo. Jubilejního 25. ročníku se ale nezúčastní šestice významných českých fotografů, mezi nimi Tomki Němec nebo Jan Šibík. Ti ředitelce soutěže napsali otevřený dopis, v němž upozorňují na kvalitativní úpadek klání a amatérismus. Vzdaluje se Czech Press Photo profesionálnímu fotožurnalismu?

Čtěte také

„Je to jediná platforma, kde je možné prezentovat výstupy fotožurnalismu. Proto je důležitá a má tady své místo,“ tvrdí v pořadu Pro a proti předseda správní rady Czech Press Photo Filip Láb.

Ten se zastal často kritizované výstavy. „V uplynulých letech se její architektura i kvalita instalace posunuly výrazně dopředu. Ono udělat výstavu z nesourodého souboru jednotlivých snímků z různých kategorií je obtížné. Ale v rámci toho, jak to jde udělat, je to uděláno dobře.“

Prezentované fotky jsou z velké míry od profesionálních fotografů z českých médií a jsou zrcadlem toho, co se v českém fotožurnalismu děje. Jestli se to kolegovi nelíbí, tak to reflektuje současný stav českého fotožurnalismu, na tom mi nepřijde nic špatného.
Filip Láb

„U koncepce Czech Press Photo jsme se shodli, že má u nás větší smysl, když máme poroty s mezinárodní účastí, mít někoho, kdo bude průvodcem poroty soutěží, což byl doteď předseda poroty Petr Josek,“ vysvětluje Láb záměr, který sleduje složení komise.

„Fotografie těch šesti fotografů v soutěži chybět budou…, ale účast je dobrovolná. Třeba je kvalita soutěže přesvědčí a zase se příští rok přihlásí. Je to škoda, protože to je jediná existující současná platforma pro prezentaci českého fotožurnalismu. Neukázat v ní, co jsem dělal, je škoda,“ soudí Filip Láb.

Porota skvělou fotku neuvaří

Čtěte také

„Je otázkou jestli soutěž Czech Press Photo nějaký kredit kdy měla,“ oponuje novinář a fotograf Josef Chuchma.

Uznává, že tato soutěž může být druhem profesního klání. „Ale jako obecně prospěšná akce, o to mám pochyby... Opakovaně jsem psal třeba o zcela neprofesionální a nedůstojné výstavě, kterou bývá Czech Press Photo zakončeno.“

Tvrdím, že český fotožurnalismus je v úpadku a důkazem toho je obrazová kvalita českých novin a časopisů… Nic nemění to, že výstava, která se koná na Staroměstské radnici, měla obrovskou návštěvnost. Právě to vnáší do společenského povědomí představu, že takhle má vypadat fotografická výstava a novinářská fotografie, ale to je oboje špatně.
Josef Chuchma

Novinář připomíná, že žádná porota není neomylná. „Není zárukou, že vybere fotografii, kterou třeba já nebo někdo jiný považuje za dobrou. Vždy je to sázka od loterie... Také záleží na tom, co se jim na stole sejde. Porota neuvaří skvělou fotku, pokud se tam nebude vyskytovat.“

„Zastávám názor, že některé ceny se prostě nemají udělovat. Pokud loni nebyla v soutěži lepší fotka než ta oceněná orangutaní, tak se prostě fotografie roku neměla udělovat. Problém je, že žádná porota k tomuto prakticky nechce najít odvahu,“ konstatuje Josef Chuchma.

Spustit audio

Související