Český fotbal má za sebou úspěšný večer

4. srpen 2004

Přestože inkasovali dohromady tři branky, postoupili fotbalisté pražské Sparty do třetího předkola milionové Ligy mistrů. Před týdnem si z kyperské Nikósie přivezli remízu 2:2, a v odvetě dokázali Apoel porazit 2:1. Ve třetím předkole čeká na Spartu maďarský Ferencvároš Budapešť. Ostudu nám ve fotbalové Evropě neudělal ani liberecký Slovan. Ten i přes porážku 1:2 na půdě francouzského Nantes postoupil do finále Intertoto Cupu. O účast v prvním kole Poháru UEFA budou severočeší bojovat s německým Schalke 04.

Na první soutěžní zápas sezony dorazila na Letnou slušná divácká návštěva, ale dlouho její povzbuzování sparťanům mnoho pohody nepřinášelo. Hra domácích byla strnulá, hráči se na sebe báli vzít zodpovědnost za výsledek a velký tlak si nevytvořili. Ale ani střelecké trápení první půlhodiny fanoušky neodradilo a jediný pískot se snesl na hlavu premiéra Stanislava Grosse, který si i v den jmenování vlády udělal čas a vyrazil do hlediště na oblíbený sport. Sparťanské ofenzivě sice zpočátku chybělo gólové koření, ale šance si přece jen začala vytvářet. Kouč Straka do základní sestavy proti minulému utkání poslal čtyři nováčky a jeho tah mu vycházel. Zvláště Sivok překypoval sebevědomím a dělal kyperskému týmu hodně starostí. První větší příležitost aktivnějších domácích se zrodila v 19. minutě, kdy Homola hlavou mířil nad Morfisovu branku a naznačil, že Sparta bude tentokrát ve vzduchu nebezpečnější než před týdnem. To už se dostával do tempa Poborský, který obdržel od sponzorů klubu před zápasem jako poděkování za výkony na Euru dárek v podobě autodráhy.

Letenský kapitán brzy ukázal, proč si ho klub pojistil lukrativní smlouvou. V 28. minutě sice ještě jeho dorážka mířila mimo, ale o tři minuty později se už ochozy mohly radovat: Poborský sice po průniku do šestnáctky nemířil přesně, jenže dezorientovaný Satsias si srazil míč do vlastní sítě. V závěru poločasu sice domácí měli i další možnosti, ale druhý gól nepřidali a po pauze toho rychle litovali. Srbský kouč Jovanovič totiž poslal na hřiště dva nové hráče a ofenziva se tím hodně zvedla. Sparťané se v té chvíli nepochopitelně stáhli a výsledkem bylo nedorozumění v 52. minutě, po němž si sami srazili míč na vlastní tyč a nabíhající Charalambidis se podruhé během týdne trefil za Blažkova záda. Český tým ale brzy znovu získal náskok zpět po nenápadné akci, kterou začal přesným centrem v 55. minutě z levé strany obránce Čech. Jeho úmysl totiž vystihl Pacanda a ekvilibristická teč na zadní tyč přinesla vedení. Sparťané hráli i nadále aktivně, snažili se co nejdříve rozhodnout o postupu, ale občas jim neklapala souhra v obraně, které dnes příliš nepomáhal ani nervózní záložník Kováč. A tak devatenáct minut před koncem hodně všem na Letné zatrnulo, když Charalambidis vypálil z dvaceti metrů, ale jeho přesný pokus stáhl Blažek do náruče a definitivně tak zajistil Spartě postup. Hostům totiž nebyl už nic platný ani závěrečný zoufalý tlak.

Sparta Praha - APOEL Nikósie 2:1 (1:0)

Branky: 31. vlastní Satsias, 55. Pacanda - 52. Charalambidis.
Rozhodčí: Dean - Pike, Kirkup (všichni Angl.).
ŽK: Kováč, Homola - Stojanovski, Daskalakis, Okkarides, Makrides.
Diváci: 14.408.
První zápas 2:2, postupuje Sparta.

Kouč Nantes Amisse nemohl do odvety proti Liberci postavit kapitána Da Rochu, který v prvním duelu viděl červenou kartu. Naopak do branky se postavil reprezentant Landreau, jenž měl po mistrovství Evropy prodlouženou dovolenou, hrál i Yapi z Pobřeží slonoviny, ale překvapivě se na trávník nedostal Rumun Bratu, kterého Francouzi koupili za tři miliony eur z Galatasaraye Istanbul. A zápas začal pro liberecký celek, stejně jako v předchozím kole v Kerkrade, špatně. Již v páté minutě přišel Slovan o náskok z prvního utkání, když po Pujolově přihrávce otevřel skóre střelou z 12 metrů Yapi. O dvě minuty později před Bagayokem odvrátil na roh Košťál. Nantes hosty zatlačil, obrana českého týmu měla hodně starostí. První zdařilejší rychlá kombinace Liberce přišla po čtvrthodině hry: Polák vystihl nahrávku a dopředu postupovala trojice hráčů. Obrana domácích byla ale připravená a Pospíšila ve vápně zastavila. Na druhé straně Pujolovu střelu Hauzr dokázal vytáhnout na roh. Domácí mužstvo dokonale zaskočil ve 20. minutě Hološko. Po Hamouzově přihrávce utekl po levé straně Hodúr a nacentroval na bližší tyč, kde se slovenský útočník Hološko dokázal dostal před obránce. Z malého vápna překonal Landreaua a dal zapomenout na čtyři zahozené šance z prvního souboje.

O úspěšného střelce však hosté ještě do přestávky přišli. V 37. minutě na Hološka šlápl jeden z domácích hráčů a liberecký útočník odkulhal do kabin, na jeho místo naskočil Ančic. Krátce poté z třiceti metrů napřáhl Hodúr, ale brankář střelu s námahou vyrazil. Domácí hráli velmi tvrdě, až zákeřně. Po Toulalanově nevybíravém faulu na Hodúra byl hráč francouzského celku rád, že karta v ruce rozhodčího byla jen žlutá. Krátce před poločasem však Yapi dal umístěnou střelou druhý gól a po změně stran se Nantes opřel do českého soupeře znovu. Bagayoko však ani nadvakrát Hauzra nepřekonal. Po rychlé kombinační akci se na druhé straně dostal ke střele Ančic, jehož tvrdou ránu brankář vyrazil na roh. Po Hodúrově přihrávce pak postupoval sám na brankáře Pospíšil, ale se střelou se unáhlil. Velkou šanci měli domácí v 64. minutě, kdy po rohu poskakoval míč na malém vápně, než jej liberečtí obránci odkopli. V závěru se domácí fotbalisté nadechli k náporu, Severočeši hrozili po rychlých brejcích. Pět minut před koncem šli Slepička s Pospíšilem na jednoho obránce, ale Slepička si dal míč příliš před sebe a soupeř mu jej ukopl. To už ale Liberci nevadilo, i prohra 1:2 mu k radosti z postupu stačila.

FC Nantes - Slovan Liberec 2:1 (2:1)

Branky: 5. a 44. Yapi - 20. Hološko.
Rozhodčí: Ingvarsson - Petersson, Martinsson (všichni Švéd.).
ŽK: Toulalan - Hamouz, Polák.

autor: vbi
Spustit audio