Český biatlon slaví první medailový úspěch sezony. Zajistila ho Markéta Davidová, která si doběhla pro druhé místo

8. prosinec 2022

Český biatlon slaví první medailový úspěch v této sezoně. Markéta Davidová v rakouském Hochfilzenu doběhla ve sprintu na druhém místě. Na střelnici udělala jedinou chybu a nestačila pouze na vítěznou Denise Hermannovou-Wickovou. Třetí skončila Julia Simonová z Francie, která zaostala po jednom trestném kole za Davidovou o dvě vteřiny. Ostatním českým reprezentantkám se nedařilo. Poslechněte si exkluzivní rozhovor s Markétou Davidovou, kterou po doběhu vyzpovídal Jan Suchan.

Markéto, gratuluji vám k zisku stříbrné medaile. Jak se cítíte?

Jsem spokojená s výsledkem, úplně ne s tím, co jsem předváděla na trati. 

V běhu jste nestačila pouze na Elviru Öbergovou, takže to žádný propadák rozhodně nebyl. Z čeho vycházejí vaše pocity?

Všude možně mi to klouzalo a sjezdy jsem jela úplně šíleně. Nepřišlo mi, že bych s takovou tratí měla někdy dřív takový problém. Uvidíme, co řeknou lidé, kteří mě viděli. Ale musím říct, že za to, jak jsem jezdila zatáčky, se fakt stydím.

Střeleckou formu máte úžasnou. Minula jste jediný terč a stále si držíte úspěšnost střelby kolem devadesáti procent. Kroutíte hlavou, mohlo by to být i lepší?

Ta střelba ve stoje nebyla úplně tak v klidu a v rytmu, jak bych si představovala. Důležité je, že jsem si poslední ránu odložila a nakonec jí trefila. I tak nejsem úplně spokojená s tím, co jsem dělala.

Ve střeleckém tempu jste se například při srovnání s loňským závodem v Hochfilzenu zlepšila o jedenáct sekund. Jak jste na tom v létě pracovala?

Celou přípravu jsem dělala to samé pořád dokola. Neřešila jsem, že to třeba nepadá, ale pořád mi šlo o to, abych to dělala stejně. Zajela jsem si takový zvyk. Říkala jsem to už v Kontiolahti, že pokud to nebude úplně padat, tak nemá cenu střílet extra rychle. 

ZÁVOD SP V BIATLONU V HOCHFILZENU (RAKOUSKO):

Ženy - sprint (7,5 km):
1. Herrmannová-Wicková (Něm.) 20:07,1 (0 tr. okruhů), 2. Davidová (ČR) -18,1 (1), 3. Simonová (Fr.) -20,1 (1), 4. E. Öbergová (Švéd.) -32,4 (2), 5. Lampičová (Slovin.) -35,8 (3), 6. H. Öbergová (Švéd.) -37,2 (2), ...55. Jislová -1:58,8 (2), 59. Charvátová -2:06,9 (3), 63. Voborníková -2:16,5 (1), 77. Václavíková (všechny ČR) -2:52,0 (2).

Ze všech závodů v Hochfilzenu nabízíme přímé přenosy s komentářem reportéra Jana Suchana. V pátek 9. prosince se od 13:45 poběží sprint mužů. Tak si nalaďte Radiožurnál Sport a držte palce českým reprezentantům.

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.