Česku nehrozí z omezené záruky za Řecko žádná ztráta, riziko převezme eurozóna

16. červenec 2015

Česká republika nemůže kvůli krátkodobé záruce za půjčku Řecku utrpět žádnou ztrátu. Podle dokumentů a informací, které má Český rozhlas k dispozici, země eurozóny všechno případné riziko pokryjí.

Česko se má spolu se všemi ostatními zeměmi Evropské unie zaručit za tříměsíční překlenovací půjčku. Tu Řecko nejspíš dostane z fondu EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus), na kterém se podílejí všechny země EU.

Eurozóna ale vyčlení zisky, které loni měla Evropská centrální banka z nákupu řeckých dluhopisů. Jde o více než 3 miliardy eur. Tyto peníze by v plné výši pokryly jakékoliv ztráty, které by země s vlastní měnou případně utrpěly. Po třech měsících pak eurozóna záruky úplně převezme, a Česko tak už nebude za Řecko nijak ručit.

Řecko potřebuje do pondělí půjčit 7 miliard eur na splátku starších dluhů Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu. Pokud by Atény ttento dluh nesplatily, ECB by Řecko úplně odpojila od nouzových půjček a řecká ekonomika by zkolabovala.

Řecký parlament v noci na dnešek schválil první reformy, aby mohla země dostat další peníze ze záchranného programu. Země eurozóny nyní na telekonferenci odhlasovaná úsporná opatření posuzují.

autor: oho
Spustit audio