Českou vlajku v Riu ponese judista Lukáš Krpálek. „Doufám, že ji nezlomí jako sirku,“ říká minulý vlajkonoš

Letní olympijské hry v brazilském Riu jsou tady! Českou výpravu přivede na slavnostní zahájení judista Lukáš Krpálek. Olympijským vlajkonošem bude po badmintonistovi Petru Koukalovi, podle kterého se na to nejlepší český judista docela hodí.

„Když mě teď venku zdravil, tak mi málem zlomil ruku. Je takový silnější, tak doufám, že tu vlajku hned nezlomí v půlce jako sirku,“ říká minulý vlajkonoš Petr Koukal. Jeho obavy jsou ale zbytečné. Lukáš Krpálek už je zkušený vlajkonoš. Český státní symbol nesl ve svých obrovských dlaních při zakončení loňských Evropských her v Baku.

„Tam jsem si to vyzkoušel a byl to samozřejmě nádherný pocit. Jen mě mrzelo, že jsem tam nešel přímo se sportovci, ale šel jsem sám a oni přišli až asi hodinu po mně,“ vzpomíná Krpálek.

Teď si nástup užije na zaplněném stadionu Maracaná. S vlajkou nevymýšlí žádné speciality. Už z Baku totiž tuší, co bude a nebude mít povoleno.

„Všichni vlajkonoši jsme se tam sešli na instruktáži. Měli jsme povídání o tom, co máme dělat, co nesmíme dělat, takže si myslím, že instruktáž bude i teď. Přeci jen je to mnohem větší akce než Evropské hry a bude se tam dbát úplně na všechno,“ myslí si Krpálek.

Ten také dává jednu jistotu: se svou výškou totiž může hravě slíbit, že česká vlajka bude při zahájení mezi těmi nejvýše vlajícími. „Mám nějakých 198 centimetrů, takže myslím, že bude vysoko.“

autor: mch
Spustit audio