Českobudějovická nemocnice zavádí pacientům kardiostimulátory novou metodou

15. září 2021 09:36

Dušnosti, únavě i dalším problémům se můžou vyhnout pacienti s poruchou srdečního rytmu. Pomůže jim nová metoda zavádění kardiostimulátorů. Českobudějovická nemocnice ji používá od konce minulého roku.

Jedním z pacientů, kterým operace pomohla, je šestapadesátiletý Petr Chalupa z Třeboně. „Já jsem potíže nejprve vnímal jako standardní chod srdce, ale je pravda, že to bylo často obtěžující. Projevovalo se to zejména v klidu, šel jsem třeba spát a najednou se změnil rytmus, bylo to nepříjemné,“ vzpomíná.

Po sérii vyšetření přišly na řadu dvě operace. Jednou z nich bylo i zavedení kardiostimulátoru novou metodou. „V současné době nevnímám žádné problémy,“ pochvaluje si Petr Chalupa.

Zlepšení pociťuje i při sportu. „Když jsem chodil běhat před první operací, tepová frekvence často šla nad hranici zdraví, měl jsem tep klidně 185 za minutu. Když sportuji teď, nedostanu se nad 155 tepů,“ říká.

Touto metodou lékaři elektrodu nezavádí do srdečního svalu, ale na přesné místo, ze kterého stimulují takzvaný převodní srdeční systém. „To je specializovaná tkáň, jsou to v podstatě nervy, které v srdci zajištují velice rychlý převod elektrického vzruchu,“ vysvětluje vedoucí lékař kardiocentra Alan Bulava.

Čtěte také

„Do této chvíle jsme srdce dokázali stimulovat pouze tak, že jsme elektrodu zavedli do srdeční svaloviny. Tam se ale elektrický impuls nešíří adekvátně rychle, a to v dlouhodobém efektu způsobovalo celou řadu problémů, pacienti pak byli dušní, unavení, nevýkonní,“ doplňuje.

Pro pacienty má nový způsob stimulace srdce nesporné výhody. „Máme možnost uchvátit elektrickým impulsem nejen srdeční svalovinu, ale právě ten nerv, který udělá práci za nás a rozvede impuls po celém srdci. Srdce se stahuje rychleji, symetričtěji a pacienti prakticky nepocítí rozdíl oproti stavu před onemocněním,“ uzavírá Alan Bulava.

Od konce minulého roku už českobudějovičtí lékaři použili metodu zhruba u padesáti pacientů především mladšího věku.

Spustit audio

Související