Česko zažívá boom audioknih, říká zakladatel serveru Audiokniharoku.cz

24. duben 2014

Čte se stále méně. Alespoň se to tedy s oblibou říká. A možná je to i proto, že se knihy stále častěji spíš poslouchají… „Během posledních dvou let u nás nastal skutečný boom audioknih, vycházejí stovky titulů ročně,“ říká v rozhovoru s Vladimírem Krocem Jakub Horák, zakladatel a vedoucí projektu Audiokniharoku.cz.

Při běhání, v autě nebo třeba doma před spaním. Poslouchat audioknihy je podle Jakuba Horáka možné skoro všude. „Snad jen na svatbách nebo pohřbech bych to nedoporučoval,“ usmívá se.

Server Audiokniharoku.cz, který založil, si za cíl klade zejména informovat o nových českých zvukových knihách, publikovat jejich recenze a oceňovat jejich tvůrce a vydavatele. Letos byl zároveň vyhlášen první ročník stejnojmenné soutěže Audiokniha roku 2013. „Podobné ankety už proběhly, nikdy však nebyly takhle komplexní,“ zdůrazňuje Jakub Horák. „To naše anketa má osm kategorií.“

Do jednotlivých kategorií nominují audioknihy samotní vydavatelé, o vítězi pak rozhodne nezávislá porota složená z odborníků. Hlasovat se bude v kategoriích nejlepší obal, nejlepší hudba, nejlepší interpret, nejlepší audiokniha pro děti a mládež, nejlepší jednohlasá audiokniha a nejlepší vícehlasá audiokniha. Kromě toho se udělí i cena posluchačů.

Čtěte také

„Rozhodli jsme se nedělat žánrové kategorie, na to ještě český trh není dostatečně široký,“ vysvětluje Jakub Horák. „Nominovaných audioknih je v letošní ceně celkem 86 a rozhodně nejde o všechny audioknihy, které u nás vyšly! Ne všechny se do nominace vešly.“

Chcete rozhodnout o vítězi kategorie ceny posluchačů a zajímá vás, jak a kde hlasovat? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Jakubem Horákem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio