Česko zasáhly vydatné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem

26. červen 2016

Územím Česka se prohnaly silné bouřky. Srážky postupovaly od západu na východ a v noci zeslábly. V Plzeňském a Jihočeském kraji se zvedly hladiny některých řek. Vydra v Modravě a Úterský potok dosáhly druhého povodňového stupně. Už v sobotu odpoledne a večer zasáhly bouřky kromě jižních Čech i Vysočinu a Liberecký kraj. Provázely je kroupy o velikosti až tři centimetrů, přívalové deště a nárazový vítr. Více výjezdů tak měli hasiči, kteří odstraňovali spadané stromy a odčerpávali vodu.

V jižních Čechách měli hasiči kvůli počasí nejvíc práce na Táborsku, uvedla mluvčí tamních hasičů Vendula Matějů. Hasiči zasahovali na 12 místech v kraji.

Na Táborsku hasiči podle ní vyjeli k pěti popadaným stromům z celkem třinácti, které spadly na jihu Čech. „Dále čerpali vodu na farmě v Sudoměřicích u Bechyně a také v podchodu u železniční stanice ve Veselí nad Lužnicí,“ řekla Matějů. Na farmě museli také zachránit kuřata.

Ve Veselí nad Lužnicí také voda zatékala do jednoho z domů a zaplavila třídu Československé armády. Ulice kvůli tomu byla dvě hodiny zavřená, v sobotu k večeru ale už byla znovu průjezdná.

Čtěte také

Vodu museli hasiči odčerpávat i z deseti sklepů na Ústecku. Středočeští hasiči zasahují u zhruba čtyřiceti případů, většina z nich je na Mladoboleslavsku a na Mělnicku, řekl mluvčí Petr Svoboda.

„Většinou jde o popadané stromy a větve, které zasahují do vozovky. V Benátkách nad Jizerou zasáhl rodinný dům blesk,“ potvrdil Svoboda.

Na rozhraní Jihočeského kraje s Vysočinou se bouřky v pátek k večeru téměř nepohybovaly, doprovázely je ale kroupy v průměru až do 3 centimetrů, přívalový déšť a silné nárazy větru.

Na Třeboňsku doprovázely bouřky také kroupy.
autoři: teb , tby , Petra Hosenseidlová
Spustit audio