Česko vyhlašuje mimořádné opatření kvůli masu z Brazílie, tuny výrobků obsahují salmonelu

5. květen 2017
Zprávy z

Po celém Česku bude od 9. května 2017 platit mimořádné veterinární opatření kvůli masu z Brazílie. Kontroloři odhalili další tuny masných výrobků obsahující salmonelu.

Jde už o pátý případ během jednoho měsíce. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s veterinární správou proto vyhlašuje mimořádné opatření. Každý kus masa z Brazílie musí projít kontrolou, řekl mluvčí Správy Petr Vorlíček.

„Toto opatření bude v platnosti od 9. května 2017, souvisí to s těmi opakovanými nálezy, respektive s výskyty salmonel. Na základě těchto opatření bude možné zkontrolovat všechny zásilky živočišných produktů právě brazilské provenience. Až do toho vyšetření se nedostanou na trh,“ uvedl Vorlíček.

Už ve středu veterináři přikázali stáhnout přes 30 tun kuřecích řízků původem z Brazílie, které obsahovaly bakterie salmonely. Dostalo se i do vojenského stravovacího zařízení, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za uvádění závadných potravin na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Z oběhu veterináři se ve středu stáhly dvě zásilky masa. V prvním případě šlo o 9,3 tuny zmrazených kuřecích prsou bez kosti s názvem SEARA. Místem dodávky ze zahraničí byly v Česku firmy TWARDZIK CZ z Kunovic a Laris Trading Company se sídlem v Kladně. Od nich nakupovaly masa další subjekty, konečnými odběrateli pak byla hlavně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, ze které se odebraly vzorky. Právě tam se na bakterie salmonely v mase přišlo.

Druhá zásilka o hmotnosti 21,2 tuny mířila v Česku také do dvou provozů, šlo o Lesko - Velkooobchod nápojů, Lípa a firmu BENSTAR. Také v tomto případě byla konečnými odběrateli především zařízení společného stravování, dodal Vorlíček.

Nálezy salmonely se v brazilském městě vyskytly už na začátku dubna. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. Bakterie už dříve odhalili v mase z tohoto státu slovenští veterináři.

autor: zus
Spustit audio