Česko vydá Fajádova kolegu Jabera ke stíhání do Spojených států

25. únor 2016

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO povolil vydání Faouziho Jabera z Pobřeží slonoviny k trestnímu stíhání do Spojených států. Jaberovi, který čelí obvinění ze spolupráce s teroristy společně s Alím Fajádem a Chálidem Marabím, hrozí v USA až doživotní trest vězení.

„Příslušný soud rozhodl o přeměně předběžné vazby na vazbu vydávací. Den, kdy pan Jaber opravdu odjede do USA, bude dohodnut s americkou stranou prostřednictvím Interpolu v nejbližších dnech nebo týdnech,“ potvrdila mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Fajáda a Marabího Česko do USA na rozdíl od Jabera nevydalo. Spekuluje se o tom, že nevydání Libanonce Fajáda souviselo s propuštěním pěti unesených Čechů z Libanonu.

USA tvrdí, že Fajád, Jaber a Marabí chtěli prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Všichni tři vinu před českými soudy odmítli, prý se stali obětí provokace.

Ministr Pelikán zdůvodnil rozhodnutí nevydat do USA Fajáda a Marabího tak, že se rozhodoval na základě povahy skutku i zpravodajských informací, které nemůže konkretizovat. Jeho krok ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze.

Kauza Alí Fajád
autoři: ČRo , kso
Spustit audio