Česko sice rozvolňuje, ale po cestě z rizikových zemí musíte nově do pětidenní samoizolace

28. červen 2021

V Česku se o víkendu rozvolnila další opatření proti šíření koronaviru. Na hromadné akce venku může nově až 5 tisíc lidí, větší počet návštěvníků může třeba i do bazénů nebo muzeí. Stát se mezitím připravuje na otevření registrací k očkování pro děti starší 12 let. Jaká opatření teď platí a jaký je výhled na léto, odpoví v  pravidelné poradně Koronafokus reportére Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

V prodejnách může být nově jeden zákazník na 10 metrů čtverečných, stejné podmínky platí také pro muzea a galerie. V klubech a barech může hrát živá hudba – tanec ještě povolený není.

Provozovatelé kadeřnictví nebo masážních salonů už nemusejí evidovat své zákazníky. Víc lidí taky může do bazénů, kde je povoleno už 75procentní zaplnění z jejich kapacity.

Samoizolace po návratu z červených zemí

Od 1. července je naopak naplánované naopak zpřísnění, a to pro návraty z rizikových, tedy červených zemí. Nutná bude pětidenní samoizolace a pak PCR test. Netýká se to lidí očkovaných nebo těch, kteří covid-19 v posledních měsících prodělali.

Stále respirátory a nanoroušky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhoval vládě, aby se ve vnitřních prostorách nosily už jen roušky, nakonec ze svého plánu ustoupil.

Čtěte také

Český rozhlas upozornil, že ministrova klinická skupina už dříve doporučila, aby lidé kvůli současné epidemiologické situaci nadále používali právě respirátory. Víme, že v Evropě se šíří nakažlivější delta mutace koronaviru, kvůli které řada zemí teď opatření naopak zpřísňuje.

Začíná očkování dětí

Od 1. července se otevřou registrace k očkování pro děti starší 12 let. U očkování bude přítomný pediatr a s dítětem musí do vakcinačního centra dorazit i jeho zákonný zástupce. Děti budou dostávat vakcínu Pfizer, jiná pro ně zatím není schválená.

Čtěte také

Od poloviny července by pak k očkování už neměla být potřeba žádná registrace, člověk si pro vakcínu dojde bez ohlášení do vakcinačního centra. Tak to aspoň plánuje ministr zdravotnictví.

Zároveň premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v neděli večer oznámil, že se zkrátí interval mezi dávkami očkování na 34 dnů. Neuvedl, o jaké očkovací látce mluví, ale dá se předpokládat, že měl na mysli u nás nejčastější Pfizer.

U Moderny už se interval zkracoval a u AstryZenecy se ví, že větší odstup podporuje lepší imunitní reakci. Lidé, kteří podle Babiše chtějí druhou dávku už po 34 dnech, by prý měli volat na linku 1221.

Kombinovat vakcíny?

Evropská léková agentura (EMA) by mohla brzy rozhodnout o tom, zda půjde očkovat děti i vakcínou firmy Moderna. Čeká se také na rozhodnutí o možném kombinování vakcín – i to by mohla být cesta, jak více proočkovat populaci.

Čtěte také

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek řekl, že by kombinování vakcín bylo zvlášť vhodné třeba v případech, kdy lidé obdrželi jako první dávku vakcínu od firmy AstraZeneca a teď se na druhou dávku zdráhají z různých důvodů jít.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) k tomu dodal, že v tuto chvíli je možné jít na přeočkování jiným typem vakcíny jen pří závažných zdravotních komplikacích po dávce první, nebo v momentě, kdy není daný typ vakcíny k dostání.

Evropská léková agentura mimo to prověřuje další koronavirové vakcíny. Zkoumá jak očkovací látku německé společnosti CureVac, tak preparát americké firmy Novavax nebo ruskou vakcínu Sputnik V.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související