Česko si hlavní část Davis Cupu nezahraje. S Nizozemskem uhrálo jen bod

2. únor 2019 21:00

Čeští tenisté si finálový turnaj v Davis Cupu nezahrají. S Nizozemskem totiž v Ostravě prohráli 1:3 na zápasy. V sobotu nezískali ani bod. Nejdřív Jiří Veselý a Lukáš Rosol podlehli v deblu s nizozemskou dvojicí Haase, Rojer 1:2 na sety. A souboj pak neprodloužil Jiří Lehečka. Ten sice ve své premiéře v týmové soutěži trápil favorizovaného Haaseho, ale nakonec prohrál 4:6, 6:2 a 3:6.

Čtěte takéDvojice Rosol, Veselý nestačila na nizozemský pár. Češi jsou tak jedinou porážku od vyřazení

„Šel jsem do toho zápasu s tím, že hraju se svým vrstevníkem. Nedával jsem si do hlavy, že ten soupeř je padesátý na světě,“ líčil Lehečka dojmy.

Čtvrtfinalista nedávno skončeného juniorského turnaje Australian Open si v prvním setu počínal solidně, ale při druhém gemu ztratil podání. Tato ztráta se nakonec ukázala pro celou sadu klíčová a zkušenější Nizozemec Haase za stavu 5:4 při vlastním podání set ukončil.

„Od prvního míčku to ze mě spadlo a snažil jsem se hrát co nejlépe,“ popsal český tenista.

Do druhé sady vykročil Lehečka bez ostychu, sebral Haasemu podání a dostal se do vedení 3:0. Český tenista si servis držel po celý set a za stavu 5:2 sebral Haasemu znovu servis a vynutil si třetí set.

Podobně jako nastoupil Lehečka do druhého setu, mohl vstoupit i do toho závěrečného. Haase ale dokázal všechny tři brejkboly odvrátit a podání udržel. Při svých servírovacích gemech předváděli oba tenisté solidní hru a navzdory několika brejkům si podání drželi.

První prolomené podání ve třetím setu viděli diváci v ostravské aréně až v sedmém gemu, kdy jednatřicetiletý Haase získal servis českého mladíka. Získaný brejk potvrdil a vedl 5:3.

Následně však Lehečka nezvládl podání na setrvání v zápase a podruhé v setu ztratil servis.

„Hodnotil bych to pozitivně. Hrál jsem svůj první zápas v Davis Cupu a jsem za to ohromně vděčný, že jsem mohl hrát zrovna v Ostravě před domácím publikem,“ komentoval zápas Lehečka.

Robin Haase tak porazil Jiřího Lehečku 6:4, 2:6 a 6:3 a zajistil Nizozemsku účast na hlavním turnaji pro osmnáct zemí.

autoři: jpa , krb
Spustit audio

Související