Česko - Severní Irsko: poslední rozloučení?

18. září 2012
S mikrofonem za fotbalem

Sobotní výhra našich fotbalistů nad Poláky fanoušky potěšila, ale prohra Slováků se Slovinci posunula postupové šance na MS 2010 jen do roviny utopie. Do baráže vede cesta v případě, že porazíme Severní Irsko a Slovinci nezvítězí v San Marinu. Budete fandit s námi? Pak ve středu 14. října od 20.30 poslouchejte Radiožurnál. Naši reportéři budou sledovat vývoj obou klíčových duelů.

Čechům bohužel nepomohli Slováci, kteří naprosto zkolabovali před svými diváky. Místo oslav teď sami budou trnout, jestli si postup vybojují alespoň v posledním utkání s Polskem nebo v případné baráži...

I když se nám (nebo spíš právě Slovákům) nepovedlo sobotní večer proměnit v naději na postup, naši o Afriku bojovali až do poslední vteřiny. A naše účast v baráži už se bez nadsázky rovná zázraku. Cesta do Afriky teď vede pouze přes fatální selhání Slovinců na půdě fotbalového i geografického trpaslíka, v San Marinu. Stále však platí, že svěřenci Ivana Haška musí především porazit svého posledního soupeře v kvalifikaci, Severní Irsko, aby o něčem takovém vůbec mohli přemýšlet.

Na jaře jsme hráli, jako bychom nevěděli, čí jsme. Na podzim, s příchodem Ivana Haška, jakoby se i fotbalistům vlila do žil nová krev. Budeme věřit, že se naši s touto kvalifikací rozloučí důstojně. A budeme také fandit, už kvůli minulým úspěchům si to naše fotbalová reprezentace určitě zaslouží.

Česko - Severní Irsko
středa 14. října 2009
stadion SK Slavia, Eden, Praha-Vršovice
přímý přenos Radiožurnálu od 20.30 hodin

San Marino - Slovinsko
středa 14. října 2009
Stadio Olimpico, Serravalle
přímé vstupy na Radiožurnálu od 20.30 hodin

Na jakého soupeře se máme připravit? Severní Irové umí zazmatkovat, ale také skvěle zahrát a teoreticky silnějšího soupeře překvapit. V posledních letech to poznali třeba Anglie, Španělsko, Polsko nebo Slovinsko.

Dosud se svěřenci Nigela Worthingtona spoléhali na kolektivnější pojetí a o vstřelené branky se podělilo více hráčů. Navíc naši skupinu také jednu dobu vedli. Jenže v nejdůležitějším duelu 9. září 2009 podlehli Slovákům 0:2. Tím se připravili o vysněný postup na MS 2010. Od roku 1986 si Severní Irové nezahráli na světovém nebo evropském šampionátu, a ani tentokrát by to nemělo být jiné, byť to čirá matematika ještě nevylučuje.

Ale i v minulé kvalifikaci litovali pokaženého závěru. V boji o EURO 2008 jednu dobu i senzačně vedli skupinu F, ale konečnou fázi opět nezvládli. Dokonce tak, že se po porážce na Islandu 1:2 v letadle popraly dvě opory týmu Gillespie a McCartney. A tehdy jim k postupu nepomohlo ani rekordních 13 branek Healyho, který po legendárním Bestovi a Clarkeovi dosáhl jako třetí reprezentant Severního Irska hattricku v duelu národního týmu.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , jpa
Spustit audio