Česko se po Vánočních svátcích na pár dní zase vrací do téměř běžného pracovního režimu

27. prosinec 2019 09:58

Zatímco někteří lidé si mezi svátky vzali dovolenou a konec roku tráví v poklidu třeba na horách, další musí do práce, na nákupy nebo třeba na úřad. Jak si na přelomu roku nakoupíte nebo kdy vám úředníci dají potřebná razítka? 

Čtěte také

Velké obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít zavřeno na Nový rok. V ostatních dnech mezi svátky si nakoupíte. Od dnešního dne až do Silvestra v běžných otevíracích dobách, v poslední den v roce potom až na výjimky skončí prodej dříve, konkrétně mezi 17 a 18 hodinou.

Do práce se chystají také úředníci. Úřední hodiny ale nejsou nastaveny ve všech městech a obcích stejně.

Jak to bude vypadat na hradeckém magistrátu popisuje mluvčí Kateřina Šmídová.
„Na Silvestra 31. prosince bude magistrát města Hradce Králové fungovat pouze od 8:00 do 12:00 hodin. Jinak ostatní dny mezi svátky, to znamená 27. a 30. prosince budou jednotlivé odbory fungovat podle vlastního řádu a systému, který je samozřejmě možné nalézt na webových stránkách města."

Potraviny

Na internetu najdete o otevírací dobu úřadů v dalších městech a obcích. Žádná jednotná pravidla nejsou, úřední hodiny se liší město od města. A podobné nejsou ani v okresních městech.

Třeba v Náchodě můžete až do 30. prosince na úřad bez omezení, v Trutnově zavřou 30. prosince v 15:00 hodin a v Rychnově nad Kněžnou dokonce už v 10:00 hodin.

K běžnému provozu se úřady bez výjimky vrátí ve čtvrtek 2. ledna 2020.

Mezi svátky můžete zajít také na finanční úřady

Pokud budete potřebovat, můžete mezi svátky vyrazit také na finanční úřad. Kdy přesně, to vám přiblíží mluvčí pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.
„V pátek 27. prosince budou mít finanční úřady otevřeno od 8:00 do 14:00 hodin. V pondělí 30. prosince potom od 8:00 do 17:00 hodin. A na Silvestra v době od 8:00 do 14:00 hodin. Ve všechny tyto dny je rovněž možné zaplatit správní poplatky či exekuční závazky prostřednictvím platební karty, protože daňové pokladny se otevírají poprvé po Novém roce dne 6. ledna."

Finanční úřad (ilustrační foto)

Pokud potřebujete poslat peníze bankovním převodem tak, aby na účet dorazily ještě v letošním roce, informujte se u své banky. Když stihnete příkaz zadat nejpozději 30. prosince odpoledne, jistotu máte u všech bankovních domů v České republice.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související