Česko se bez jaderné energie neobejde, shodují se před volbami politické strany

Jedním z důležitých úkolů nové vlády bude rozhodnout o budoucnosti jaderné energetiky v Česku. Na tom se shodují politici napříč stranami stejně jako na tom, že budoucnost české energetiky je právě v jádru.

Podle ČSSD sníží výstavba nových jaderných bloků závislost Česka na dovozu plynu a zvýší energetickou soběstačnost země. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček z ČSSD říká, že prioritou je výstavba minimálně jednoho jaderného bloku v Dukovanech, protože životnost bloků jaderné elektrárny Dukovany bude od roku 2035 postupně končit.

S tím souhlasí i volební lídr sociálních demokratů a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se podle svých slov účastnil i několika debat s odborníky. „Mně z toho nakonec vychází, že Česká republika nemá náhradu za jadernou energii, protože tady není žádný zdroj energie, který bychom mohli použít, když chceme mít soběstačnou zemi,“ říká s tím, že je třeba učinit rozhodnutí, které se týká dostavby jaderných bloků.

Čtěte také

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si myslí, že o energetické koncepci měla rozhodnout už tato vláda. „Blok v Dukovanech jsme měli už dávno stavět, je to triviální, ale lidé ve vládě, kteří nikdy nepodnikali, tomu nerozumějí,“ upozorňuje.

O jaderné energii se zmiňují ve svých volebních programech i ODS a TOP 09. ODS podporuje dostavbu Temelína a výstavbu náhradních bloků Dukovan. TOP 09 zase prodloužení životnosti stávajících bloků a přípravu výstavby dalších jaderných bloků v Dukovanech.

Rozšíření stávajících jaderných elektráren podporuje za přijatelných podmínek i KDU-ČSL. Podle KSČM se sice o doplnění kapacit jaderných elektráren diskutuje už dlouho, ovšem bez výsledku.

„Do budoucna je nepochybně jaderná energie obnovitelnou a čistou, sklad jaderného odpadu se dá řešit s ohledem na všechny bezpečnostní standardy,“ popisuje místopředseda a volební lídr KSČM Jiří Dolejš.

Bez jaderné energie se Česko neobejde ani podle volebního lídra Starostů a nezávislých, poslance Jana Farského. „Česká republika nemá tu sílu řek, slunce a větru, která by ji dokázala vymanit z toho, že budeme potřebovat bloky v Dukovanech a že minimálně nahradí ty, které už tam jsou,“ upozorňuje.

větrné elektrárny

Zajištění energetické bezpečnosti Česka slibuje voličům v programu i Svoboda a přímá demokracie. Smysluplnému rozvoji jaderné energetiky založené na pokročilých technologiích by se podle programu nebránili ani Piráti.

autor: jac
Spustit audio