Česko rájem turistů. Letos přijede přes 33 milionů lidí, odhaduje asociace

2. červenec 2017
Zprávy z

Česko stále častěji vyhledávají zahraniční turisté. Hotely a penziony tak mají před sebou rušnou sezonu. Počet návštěvníků by letos mohl oproti loňskému roku ještě stoupnout, odhaduje Asociace cestovních kanceláří. Letošní čísla by tak mohla předčit loňskou rekordní sezónu. Turisty navíc kromě Prahy lákají i další regiony, kupříkladu Telč na Vysočině.

Do Česka by letos mohlo podle odhadů Asociace cestovních kanceláří přijet přes 33 milionů turistů. Loni přitom Česko navštívilo přes 31 milionů cizinců.

Ubytování je stále možné podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří najít. Některé termíny jsou ale už teď beznadějně vyprodané.

„Praha v některých termínech opravdu praská ve švech. Co se týče mimopražských regionů, tak tradiční destinace jako Český Krumlov nebo Karlovy Vary jsou dobře připraveny. V menších regionech pak chybí čtyř a pětihvězdičková kapacita, kterou vyžadují především klienti, kteří přilétají letadlem,“ doplnil pro Český rozhlas Papež.

V Česku se nejčastěji ubytovávají Němci, Slováci a Poláci. Na čtvrtém místě jsou turisté ze Spojených států a dále Britové. Rusů loni navštívilo a ubytovalo se v Česku přes půl milionu, tedy o 300 tisíc méně než v roce 2013.

Zahraniční návštěvníci loni v Česku utratili asi 230 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2015 tak vzrostly jejich celkové výdaje o 22 miliard korun. Nejšetrnějšími turisty jsou podle Asociace cestovních kanceláří Slováci, naopak koruny příliš nepočítají třeba Rusové. Jejich měna, rubl ale musí být silná.

„Průměrná útrata zahraničního turisty je podle našich čísel je přibližně 3000 korun na osobu a den. Přičemž největší část útrat je vyhrazena na dopravu a ubytování. Během pobytu pak za zboží a stravování v restauračních zařízeních,“ řekla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří Tereza Picková.

autor: bkl
Spustit audio