Česko pustošily silné bouře. Nejezdí vlaky, lidé jsou bez proudu a silnice pod vodou

13. listopad 2014

Problémy na železnici jsou po nočních bouřích na 11 zejména regionálních tratích. Nejhorší zůstává situace na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi

Kvůli vichru popadaly na silnice a železnice kmeny nebo větve stromů, které způsobily potíže s dopravou.

„Přetrvávají především potíže na koridoru z Českých Budějovic přes Tábor do Prahy, kde je trať uzavřená už od včerejší 18. hodiny,“ říká mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová a pokračuje:

„Předpokládá se, že kolem 9. hodiny by už měla být zprůjezdněna. V tuto chvíli tam je náhradní autobusová doprava pro rychlíky. Jezdí náhradní autobusy v úseku Tábor-Benešov pro osobní vlaky. Autobusová doprava je vedena v různých úsecích.“

Problémy na železnici byly také v noci na Jihlavsku a na Havlíčkobrodsku. Stromy stále blokují provoz trati mezi Rantířovem, Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi. Odstraňování překážek mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy potrvá do 10. hodiny, další úsek mezi Kostelcem a Třeští by měl už být od rána průjezdný.

Výluky a omezení na tratích Českých drah ráno v úterý 30. července 2013

Vlaky stále nejezdí i ve středních a jižních Čechách. I zde popadalo na trať velké množství stromů, do jednoho večer dokonce narazil vlak. Nikomu se nic nestalo. Největší problémy jsou zejména v tom, že padající stromy přetrhaly trolejové vedení. Vlaky jsou ve velké míře nahrazeny autobusy. S obnovením provozu se na zmíněných tratích počítá v průběhu dopoledne.

Čtěte také

V Náchodě se pak během několika desítek minut rozvodnil potok Radechovka a zatopil silnici hned vedle hlavního tahu na Polsko. Smědá ve Frýdlantu dosáhla povodňové trojky, teď už tam platí druhý stupeň. Hasiči ale museli evakuovat několik desítek lidí ze dvou táborů a autokempu.

Stromy vyvrácené včerejší bouří strhaly na mnoha místech i dráty vysokého napětí. Stovky domácností tak stále zůstávají po silných bouřkách bez elektřiny. Na východě Čech, kde byla situace nejhorší, energetici likvidují poruchy asi na 25 místech. Bez proudu jsou lidé na Pardubicku, Chrudimsku, Královéhradecku, Semilsku nebo Trutnovsku.

V Herálci na Žďársku jsou lidé bez proudu od večerních hodin. Dvěma rodinám spal zlomený strom na dům. Vyrazil okna, ale nikoho nezranil. Dopoledne se nese ve znamení odklízení škod.

„Naši technici jsou v terénu a samozřejmě se budeme snažit obnovit dodávku elektrické energie v co nejkratším možném termínu. Poruch na vedení vysokého napětí jsou v celém regionu desítky,“ uvedla mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Dodávky elektřiny do některých domácností se podařilo obnovit ještě v noci, na méně přístupných místech to ale může být až v průběhu dnešního dne.

autoři: kvm , Pavel Pavlas , Marína Dvořáková , fir
Spustit audio