Česko převezme z Německa 20 křesťanských uprchlíků, kteří odešli z Okrouhlíku

15. duben 2016

Česko převezme zpět 20 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří před dvěma týdny odjeli do Německa. Po převzetí je umístí do detenčního zařízení. Ministerstvo vnitra pak bude chtít uprchlíky vrátit zpátky do vlasti. Pokud ale iráčtí křesťané v Česku znovu požádají o azyl, úřady jejich žádosti řádně posoudí.

„Pakliže by žádost nedopadla, tak by samozřejmě byli vráceni do bezpečné části Iráku, kam se nelegální migranti standardně vrací. Další postup až do případného předání těchto osob je na straně Spolkové republiky Německo,“ řekla Českému rozhlasu Martina Němcová.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku. Přivezl je Nadační fond Generace 21. Před dvěma týdny se 25 lidí vydalo autobusem do Německa, kde byli několik kilometrů za hranicemi zadrženi.

Tamní policie je chtěla krátce poté vrátit zpět, nakonec ale svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později ale německé úřady uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

Pět uprchlíků ale v Německu zůstane, otci pětičlenné skupiny byl v zemi udělen azyl.

Čtěte také

Odjezd této skupiny uprchlíků měl vážný dopad na celý projekt přesídlování běženců z míst postižených válkou. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda pak rozhodla o tom, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.

Kromě uprchlíků z Okrouhlíku chtěla odjet do Německa také skupina z Brna, která však byla zadržena několik kilometrů před hranicemi. V Ústí nad Labem pak znovu požádali o český azyl. Obě skupiny se přitom před odjezdem azylu vzdaly.

Před týdnem pak odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově.

O zbývajících 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku, se chce Nadační fond Generace 21 dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu v Česku.

Podle Slezské diakonie, která se stará o uprchlíky v Moravskoslezském kraji, se v regionu zatím problém nevyskytl. Uprchlíci by se měli příští týden stěhovat do bytů. Skupina žijící v Praze podle dřívějších informací Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, další stěhování neplánuje.

Čtěte také

autor: rok
Spustit audio