Česko pokryla ledovka, silničáři nabádají k obezřetnosti

21. leden 2013
Zprávy

Ledovka pokryla Česko, meteorologové varují před náledím na silnicích po celé republice. Problémy s kluzkými silnicemi jsou například na Frýdlantsku v Libereckém kraji, v Plzeňském a Karlovarském kraji či na Bruntálsku. Mrznoucí srážky, které trápí řidiče i chodce, se během dopoledne posouvaly na východ. Výstraha meteorologů před ledovkou platí na Moravě a ve Slezsku až do půlnoci.

Před ledovkou silničáři varují v Karlovarském kraji. V noci na promrzlé silnice pršelo. Namrzlé vozovky pak překryl nový sníh. Nejopatrněji je třeba vyjet po silnici R6 mezi Sokolovem a Karlovými Vary. U Dolního Rychnova směrem na Sokolov se ve zrychleném pruhu střetla dvě osobní vozidla, srážka se obešla bez zranění.

V Plzeňském kraji byla nejhorší situace ještě v nočních hodinách, kdy vozovky pokrýval i dva centimetry silný led. Silničáři proto mají v terénu veškerou techniku. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré, na některých vozovkách prvních tříd jsou ale vyjeté koleje v ledové tříšti. Podobná situace je i na silnicích nižších tříd.

Dvě nehody nákladních vozidel dopoledne komplikovaly dopravu na dálnici D5 ve směru z Plzně na Prah. Pozor by si řidiči měli dát také na Klatovsku, Domažlicku a v příhraniční části Tachovska. Ledovka a mrznoucí mlha se objevuje i na severním Plzeňsku.

Čtěte také

V Ústeckém kraji sněží. Mezí šestou a sedmou hodinou ranní se v kraji stalo pět dopravních nehod, auta bourala na Chomutovsku, Ústecku, Litoměřicku a také na Mostecku.

Na Jablonecku kvůli rannímu hustému sněžení leží i na silnicích první třídy vrstva rozbředlého sněhu. Zasněžená a místy zledovatělá je silnice například mezi obcemi Železný Brod – Loužnice – Držkov. Policie zatím ale žádné velké komplikace řešit nemusela.

Na silnici R35 na trase Turnov – Liberec v kopci u Paceřic uvízly na zasněžené vozovce v pravém pruhu kamiony.

Ledovka nekomplikuje cestu jen řidičům, ale i  chodcům (snímek je z dnešního rána z Olomouce)

Na Vysočině jsou všechny hlavní tahy ošetřeny a podle silničářů by měly být s opatrností sjízdné. Od druhé hodiny ranní bylo v terénu asi 110 sypačů, které se už ale pomalu vracejí na základny. V Pelhřimově se před šestou hodinou ráno při výjezdu na Humpolec srazila dvě osobní auta a jedno nákladní, nikdo se ale nezranil.

V Moravskoslezském kraji platí výstraha meteorologů před ledovkou po celý den. Problémy tam řidičům působí mrznoucí déšť. Největší pozor by si měli dávat na Bruntálsku, kde kromě mrznoucího mrholení mohou v lesních úsecích navíc padat i kusy ledy ze stromů.

Ledovka komplikuje dopravu také na Frýdecko-Místecku u obce Staré Hamry a od Ostravice směrem na Slovensko. Silničáři vyzývají k opatrné jízdě hlavně v těch úsecích, které se sypou inertním posypem. Od rána policie řeší už několik dopravních nehod. U obce Valšov na Bruntálsku záchranáři vyprošťují havarované vozidlo.

V Jihomoravském kraji je už od včerejška nejhorší situace v okresech Blansko, Vyškov a Brno-venkov. Obecně platí, že na silnicích první třídy, které silničáři posypali, větší problémy nejsou, i když zvýšená opatrnost je na místě i tam. Situaci totiž komplikuje snížená viditelnost kvůli srážkám a mlze.

Čtěte také

Horší je to na silnicích druhé a třetí třídy sypaných inertem. Ten se rozfoukává a rozhazují ho kola aut, takže tam silničáři musí vyrážet stále znovu. Jde hlavně o lesní úseky ve vyšších polohách.

Silničáři kolem půlnoci pomáhali v Dolních Loučkách na Tišnovsku sanitce, která se nemohla po ledovce dostat k pacientovi v bezvědomí.

V Olomouckém kraji jsou všechny komunikace sjízdné, hlavní tady se daří udržet holé a mokré, na většině vedlejších silnic to však klouže. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, situaci navíc komplikuje neustálé mrholení a namrzající déšť.

Česko pokryla ledovka, namrzala i skla u automobilů (snímek z Olomouce)

Nejhorší situace je na Zábřežsku a Prostějovsku. Tam ledovka pokryla většinu vedlejších silnic a ve vyšších polohách regionu, tedy na Jesenicku a Šumpersku, leží místy ujetá vrstva sněhu s posypem nebo sněhová kaše.

Silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti na všech komunikacích po celém kraji, na mrznoucí déšť by si řidiči měli dát pozor hlavně na dálnici u Lipníka nad Bečvou.

Ledovka byla příčinou také několika lehčích nehod. Například v Olomouci ráno osobní auto narazilo do stojanu čerpací stanice, jiné zase do sloupu veřejného osvětlení.

Počasí komplikuje život také chodcům. Kvůli namrzlým chodníkům evidují nemocnice v Olomouckém kraji až o 40 procent více úrazů oproti běžným dnům.

autoři: Zuzana Kopuletá , čer , nib , mta , Eva Malá , Lucie Maxová , Pavla Sofilkaničová , mot , iha
Spustit audio