Česko? To neznám, prohlásil Václav Havel v jedněch z prvních Hovorů z Lán

11. březen 2015

11. března 1990 se začal vysílat pravidelný rozhlasový rozhovor s prezidentem Václavem Havlem. Dění v naší zemi komentoval každou neděli v Hovorech z Lán. Navzdory názvu se ale ne vždy natáčelo v Lánech, ale někdy kvůli různým obtížím také na Hrádečku nebo na Pražském hradě. Československý a později Český rozhlas vysílal rozhovory 10 let.

„Docela vítám iniciativu Československého rozhlasu. Rád bych se přestěhoval z televize do rozhlasu,“ připustil Václav Havel v březnu 1990, když se ho redaktor Ota Nutz zeptal, jestli náhodou nezakládají novou rozhlasovou tradici.

V prvním vysílání se Václav Havel mimo jiné věnoval názvu státu, který se už nechtěl jmenovat Československá socialistická republika: „Slovenská národní rada navrhla název Česko-Slovensko. Slovensko je země, ale nevím, co je Česko. Znám to slovo z pokleslé exilové žurnalistiky. V dopisech čtenářů po mně lezli slimáci, když mé oko padlo na tento výraz.“

Čtěte také

Na shledanou v lepších časech, rozloučil se Havel. Ne na dlouho

Prezident také popsal, jak tráví neděli v Lánech. „Odpočinek je to v tom smyslu, že se dostanu na chvíli na vzduch, projdu se parkem, vykoupu se v bazénu a případně pojedu na koni tak, aby mě lidi neviděli a nepoznali, že na něm neumím jezdit. Jinak mám ale samozřejmě také práci,“ vysvětlil.

Václav Havel v Hovorech z Lán komentoval aktuální dění v zemi. V červenci 1992 se například věnoval rozdělení Československa a odstoupení z prezidentské funkce. Poděkoval svým příznivcům i posluchačům. „Vydrželi 99krát každou neděli poslouchat můj bručivý hlas,“ řekl s nadsázkou. „Možné, že se ještě u tohoto mikrofonu setkáme. Na shledanou v lepších časech,“ rozloučil se.

Václav Havel poslouchá svůj rozhovor

A protože se Václav Havel stal prvním prezidentem samostatné České republiky, Hovory pokračovaly až do roku 2000. Během 10 let vzniklo 355 dílů Hovorů z Lán a Hovorů v Lánech.

autor: jas
Spustit audio