Česko bude pálit čarodějnice. Hořící ohně jsou vidět i z vesmíru

30. duben 2015

Oslavy pálení čarodějnic, během kterých lidé velké ohně zapalují po celém Česku, je možné pozorovat z vesmíru. Zachytit je umí třeba snímky družice NOAA.

Planoucí vatry jsou viditelné na snímcích, které monitorují noční mikrofyzikální kompozit. Na zem je pravidelně posílá vesmírná družice NOAA. Nejedná se přitom o skutečný rozměr hořících ohňů, ale o exponovaný pixel (rozlišení cca 1,1x1,1km).

Velké množství zapálených ohňů má i jiné překvapivé následky. Například odborný časopis Vesmír přišel se zjištěním, že při tradičním pálení čarodějnic významně stoupá koncentrace aerosolových částic ve vzduchu. Hodnoty se dokonce zvyšují kolem desáté večer natolik, že překonají znečištění ovzduší v době ranní a odpolední dopravní špičky.

Ačkoli má podle meteorologické předpovědi dnes večer pršet, záchranáři upozorňují, aby lidé při oslavách příchodu jara nepodceňovali bezpečnost. Doporučují rozmyslet si umístění ohniště a dodržovat základní pravidla, například nedělat táborák ve vysoké suché trávě a podobně.


Ohlášení pálení čarodějnic
Na akce s větším ohněm je třeba dopředu upozornit Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru. HZS kraje má pravomoc nařídit přijetí dalších podmínek pro bezpečnost spalování, či spalování zcela zakázat. Při nesplnění povinnosti pálení oznámit a přijmout opaření proti vzniku a šíření požáru může být udělena pokuta až do výše 500 000 Kč.

Podle hasičů je na místě obezřetnost zejména na Moravě, kam dorazí deště v pozdějších hodinách. Upozorňují také, aby lidé nezapomínali nahlásit velké akce dopředu. Využít mohou internetové stránky, na kterých lze oznámit pálení trávy a ohňostroje pomocí GPS souřadnic, nebo hasiče kontaktovat telefonicky.

Svátek pálení čarodějnic, který tradičně připadá na Svatojakubskou noc, vychází z pohanských lidových tradic. Dříve lidé věřili, že na tuto noc se slétají čarodějnice na svůj sabat. Očistná moc hořícího ohně je měla proti kouzlům chránit. Později se z tohoto zvyku staly oslavy návratu jara po zimním období, plodnosti a úrody.

Loňské pálení čarodějnic bylo relativně klidné, hasiči vyjížděli jen asi k padesáti případům, třeba v roce 2012 to ale byl trojnásobek.

autoři: vok , lk
Spustit audio