Českého turistu zranil motorový člun

5. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku byl těžce zraněn český turista. Už nikdy Chorvatsko! To řeklo zdejším novinám šest Španělek, které zatkla policie, protože se koupaly nahé a chovaly se vyzývavě. Na terase kavárny Sela vrata nedaleko Zadaru byli brutálně zmláceni dva mladí Němci. Letoviska na pobřeží Černé Hory zaplavují Rusové.

V Chorvatsku byl těžce zraněn český turista. K neštěstí došlo při koupání v moři nedaleko Šibeniku, když na něj najel motorový člun. Český turista byl převezen do nemocnice s otevřeným zraněním hrudníku a vnitřním krvácením.

Už nikdy Chorvatsko! To řeklo zdejším novinám šest Španělek, které zatkla policie, protože se koupaly nahé a chovaly se vyzývavě. K incidentu došlo na splitské pláži. Španělky tvrdí, že je pozoroval voayer a ony samy se rozhodly mu v tom zabránit.

Tři z nich po něm házely kamení a ostatní do něj začaly kopat. Když se muž bránil, přispěchalo mu na pomoc dalších deset. Ti naopak tvrdí, že turistky fyzicky nenapadli, pouze je odvlekli dál od voayera.

Policie španělským turistkám zadržela pasy, aby si pojistila, že se dostaví k soudu. Ten je potrestá buď pokutou, nebo je pošle do vězení.

Na terase kavárny Sela vrata nedaleko Zadaru byli brutálně zmláceni dva mladí Němci. Ti přišli do podniku brzy odpoledne, když bylo ještě úplně prázdno. Naneštěstí si vybrali místa, která patří tamním starousedlíkům. Ti se po pár hodinách objevili, ovšem Němci místa u stolu nechtěli opustit. Došlo k bitce, ze které jeden z mladíku vyšel s tržnou ránou na hlavě.

Pokud chcete poslat pohled z dovolené nebo využít jiných poštovních služeb, zjistěte si, jaká je otevírací doba. Turisté ve Stari Gradu na ostrově Hvar byli nemile překvapeni, když zjistili, že je pošta v sobotu zavřená. Od září totiž poštovní úřad přešel na zimní režim.

Letoviska na pobřeží Černé Hory zaplavují Rusové, a ne jen tak nějací. Šéf Komunistické strany Ruska Genadij Zjuganov si koupil starý kamenný dům v Boce Kotorské. Vnučka bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina si pro změnu pořídila polovinu kopce Luštica a hned vedle ní má parcelu starosta Moskvy Jurij Lužkov.

Do Černé Hory se vracejí i její bývalí hosté, například syn slavné italské herečky Sophie Loren, který říká - "Vím, kam jedu, a dělám to rád."

Doprava

Doprava u moře je většinou plynulá. Pouze na Jadranské magistrále, v některých letoviscích a na istrijském ypsilonu, se mohou nárazově tvořit fronty. Pozor také na kameny. Policie se od odpoledne, kvůli začátku školy, zaměřuje na okolí dětských hřišť a zastávky autobusů. Na dálnici Split - Záhřeb se likviduje dopravní nehoda nedaleko tunelu Mala Kapela.

Na hraničním přechodu Macelj počítejte s větším množstvím kamionů, osobní auta jsou odbavována průběžně.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty o něco dražší, někde i o 60 lipa.

Za 100 českých korun dostanete 25,97 kuna. Za 1 euro potom 7 kuna 32 lipa. Kdo u Jadranu platí kartou, ušetří nejvíc.

Počasí

U Jadranu bude i ve středu 6. září slunečno a velmi teplo. K večeru hlavně na Istrii oblačno. Ranní teploty 18 až 22 stupňů, odpolední vystoupí na 25 až 30. Foukat bude slabý proměnlivý vítr.

Jachtaře upozorňujeme na mlhu, která se v noci a ráno vytvoří na severním Jadranu. Jinak proměnlivý vítr do 15-ti uzlů, na jižním Jadranu jihozápadní kolem 18-ti uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, na jihu většinou trojka. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu