České zoo dají miliony korun ročně za krmivo pro zvířata. Nejdražší jsou sloni, gepardi a žirafy

V pražské zoo se narodilo slůně a vypadá to, že se mu daří. Mimochodem, víte, kolik toho za den sní dospělý slon nebo gepard? Právě za tahle zvířata dají zoologické zahrady v Česku nejvíc peněz. Za všechna dohromady jsou to miliony.

Je slon opravdu tím největším strávníkem? Záleží, jak v které zoo. Třeba ta ve Dvoře Králové dá každý rok na potravu pro zvířata zhruba jedenáct a půl milionu korun. A nejdražší je právě slon, který ročně prožere krmivo za 150 tisíc korun.

Jen pro představu, co takový slon jen za jeden den sní – je to 20 kilogramů zeleniny a ovoce, k tomu 8 kilogramů krmné směsi, 80 kilogramů sena a metrák zelené píce. A například v olomoucké zoo stojí potrava pro zvířata kolem šesti milionů korun.

Čtěte také

Nejvíc peněz tam utratí za maso, granule, ovoce a zeleninu. Na jídelníčku zvířat se ale objevují i trochu netradiční pamlsky, jako jsou třeba mořské plody, mango nebo taky kaki. Úplně nejdražší položkou je ale zadní hovězí v nejvyšší kvalitě pro gepardy.


Česko se pyšní patnácti zoologickými zahradami a dalšími zvířecími centry. Nejvyšší vstupné lidé zaplatí v Praze. Dospělí mají vstupenku za dvě stě korun, dítě za 150 korun. Naopak nejlevnější je Podkrušnohorský zoopark v Chomutově, kde lístek pro dospělého stojí 75 korun a dětské vstupně vyjde na 45 korun.

Ty spořádají v přepočtu až dvacet restauračních porcí denně, tedy dvě kila masa. Náročným strávníkem je ale třeba i žirafa, která ta sní denně až 60 kilogramů krmiva.

A podle čeho chovatelé potravu vybírají? Každé zvíře má dopředu daný svůj denní příděl, stejně tak i jeho složení. Ale nevybírají ho jen podle chuti. Ošetřovatelé dávají některým zvířatům do krmiva například přípravky na podporu plodnosti nebo taky cukry k doplnění takzvané pohotové energie.

autoři: lvb , zus
Spustit audio