České památky jsou na elitním seznamu UNESCO už 20 let

2. červenec 2012

Sice se říká „sedm divů světa“, ale ve skutečnosti jsou těch divů tisíce. Patří mezi ně i (zatím) 12 českých. Jsou totiž zapsány na seznam UNESCO, jehož Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví byla sepsána právě před 40 lety. První trojice našich lokalit se na seznamu objevila před 20 lety. Připomeňte si od 2. července s Radiožurnálem, které české i světové památky na tento seznam dnes patří.

Dvanáctka je magické matematické i náboženské číslo. 12 měsíců v roce a souhvězdí zvěrokruhu, 12 Kristových apoštolů, ale třeba i olympských bohů a bohyň. Člověk má 12 žeber a ve fyzice existuje 12 elementárních částic hmoty. 12 je také památek v Čechách a na Moravě, které jsou zapsány na prestižním seznamu UNESCO. Naše země se tak dostala do první dvacítky zemí podle počtu zapsaných lokalit (sem nejsou započítávány tři lidové aktivity – masopust, slovácký verbuňk a sokolnictví).

Rok památek UNESCO oslavíme také na Radiožurnálu. Od 2. července každý všední den od 15.10 hodin vás redaktor Jaroslav Skalický provede všemi 12 českými a moravskými místy, ale také zhruba 30 dalšími v Evropě.

Centrum Českého Krumlova

Dozvíte se, čím jsou výjimečná a proč se ocitla na seznamu UNESCO. Uslyšíte zajímavosti z jejich historie, osudy lidí, kteří jsou s nimi spjati, příběhy jejich záchrany nebo rekonstrukce. Reportáže včetně fotografií najdete na našich webech.

UNESCO – důsledek světové války

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, tedy Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, vznikla podpisem její ústavy v listopadu 1945 v důsledku hrůz právě prožité 2. světové války.

Cílem UNESCO je udržování míru prostřednictvím spolupráce ve výchově, vědě a kultuře a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu. Mezi 20 zakládajícími státy bylo i Československo (dnes má organizace 195 členů). Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví byla podepsána na pařížské konferenci v listopadu 1972.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jas , lep
Spustit audio