České freemaily nejsou bezpečné a mobilů už máme moc

14. leden 2002
Megabyte

V dnešním Megabytu se dozvíte o nebezpečí číhajícím na uživatele e-mailů zdarma a odhaleném patnáctiletým studentem z Moravy nebo o zásadní změně ve složení výrobků legendární značky IBM. V rámci naší malé encyklopedie nabízíme vysvětlení termínu "elektronický podpis" od Oldřicha Vydry.

Novinky:

České freemaily, tedy servery bezplatně poskytující e-mailové schránky, nemusí být bezpečné. Upozornil na to teprve 15letý student Marek Blahuš, který otestoval pětici takových serverů. Zjistil, že narušiteli stačí, abyste přijali jeho nevelkou a zdánlivě nevinnou zprávu, a díky skulině v ochraně pošty tak získá přístup k vašim zprávám i osobním údajům. Týká se to sice jen těch, kdo si poštu vybírají přes webové stránky, jenže těch je většina. Bližší informace najdete na adrese unclehacker.mysteria.cz .

Překvapivá zpráva přichází z USA. Firma IBM se rozhodla ukončit výrobu běžných osobních počítačů a nadále se bude věnovat jenom výrobě notebooků. Přitom to byla právě IBM, na základě jejíž politiky volné licence k výrobě stolních počítačů došlo k jejich dnešnímu světovému rozšíření.

V tomto roce u nás dojde k výraznému omezení nárůstu prodeje mobilních telefonů. Mobil má už sedm z deseti Čechů, a to včetně nejstarší generace, ba i kojenců. Absolutní množství přístrojů se za minulý rok zvýšilo ze 4,3 na víc než 7 milionů, takže trh se považuje za více méně nasycený. Přibudou především ti, kdo si pořídí druhý anebo třetí mobil.

Encyklopedie:

Pojem "Elektronický podpis" zahýbal v minulosti už několikrát českou veřejností. Jak o nezbytnosti jeho zavedení tak o údajném zpochybnění jeho bezpečnosti se toho v médiích řeklo dost. Jen málo lidí však přesně ví, co si pod ním představit. V naší malé encyklopedii jim to, co možná nejjednodušeji, vysvětlil inženýr Oldřich Vydra z Komerční banky:

Na rozdíl od představ většiny lidí není elektronický podpis elektronickou podobou nebo kopií vlastnoručního podpisu na papíře. Je to kód, kterým se daný klient prokazuje při podávání veškerých pokynů. Kódem je zde kombinace číslic a písmen, jež zaručují jedinečnost elektronického podpisu. Podpis klient přidává např. ke svému pokynu bance jednoduchým kliknutím myši v rámci internetového prohlížeče.

autoři: jkr , pah
Spustit audio

Více z pořadu