České domácnosti přecházejí na ekologické vytápění – poptávka po peletách roste

Oproti minulému týdnu se mírně ochladilo. A možná se vám to bude zdát předčasné, ale už teď je čas na to začít si zajišťovat některé druhy topiva na zimu.

Ti, kdo topí dřevem, jistě ví, že právě léto je ten vhodný čas si dřevo objednat, dokud ho pily a dřevařské podniky mají dostatek. Koncem léta to s nabídkou bývá horší. Zrovna tak ti, kdo třeba mají takzvaný výřez, to znamená povolení sami si pokácet stromy v lese.

Ti vědí, že nejlepší je vydat se s pilou do lesa raději dříve než později. Pokud jde o uhlí, tak tam je zajímavé si všimnout, že poslední týden se začaly zvedat velkoobchodní ceny. Doly registrují mírný růst cen a tak je možná lepší objednat si uhlí dříve, než třeba zdraží i pro malé spotřebitele.

Uhlí ale není příliš ekologické palivo. A mnoho domácností už přešlo nebo přechází na ekologické kotle, například na peletky, jakési dřevěné granule. Podle statistik oborového klastru Česká peleta ceny tohoto paliva poměrně výrazně kolísají a nejlevnější jsou právě v létě.


Pelety se používají nejen do kotlů. Patnáctikilogramová balení pelet, což je nejčastější prodej, jsou vhodná pro pokojová krbová kamna. Ta mimochodem také mohou fungovat s integrovaným zásobníkem na pelety s automatickým přikládáním, stejně jako velké kotle.

Zajímavé jsou údaje klastru, které dokazují rostoucí zájem domácností. Loni se v České republice vyrobilo 232 tisíc tun pelet nejvyšší kvality, což bylo o téměř 35 procent více než rok před tím. Je sice pravda, že většina produkce se stále vyváží, ale roste také domácí poptávka. Na tuzemském trhu se loni prodalo 100 tisíc tun.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio