Česká televize chystala v divadle provokaci na první dámu, tvrdí hejtman. Natáčeli jsme představení, brání se redaktoři

4. listopad 2016

Končící hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák z ČSSD obvinil Českou televizi z přípravy provokace manželky prezidenta Miloše Zemana. Ivana Zemanová se chystala na představení Spalovač mrtvol v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, na kterou si rezervovali místa i redaktoři televize. V divadle se podle něj navíc chystala protestní akce proti hlavě státu.

Na budově podle končícího moravskoslezského hejtmana Nováka mimo jiné visela tibetská vlajka.

„V divadle se připravovala vystoupení odporu proti prezidentovi. Byla připravena petice. Máme zdokumentováno, že za místy paní Zemanové byly rezervace na jména redaktorů České televize. Byly připraveny směrové mikrofony. Očekávalo se, jak bude paní Zemanová reagovat na tuto provokaci,“ popsal.

Čtěte také

Ke kritice Nováka se přidal i prezident Miloš Zeman, podle kterého by se divadlo i televize měly za údajnou chystanou provokaci stydět.

Televize se ale proti obviněním ohradila. V divadle se podle mluvčí Alžběty Plívové natáčela reportáž o představení. „Česká televize sice skutečně natáčela v Divadle Petra Bezruče, ale natáčeli jsme skvělé divadelní představení Spalovač mrtvol, které je dlouhodobě velmi úspěšné, dlouhodobě vyprodané a natáčeli jsme jej do uměleckého magazínu Divadlo žije!,“ řekla.

Natáčení podle ní bylo dohodnuto již před měsícem. „Účastnil se jej pouze štáb tohoto kulturního cyklu a kamery snímaly, logicky, výhradně dění na jevišti. Žádní členové redakce zpravodajství v divadle přítomni nebyli," doplnila.

Nepodložené spekulace, tvrdí divadlo

Proti výrokům se v pátek ohradilo i Divadlo Petra Bezruče, které tvrzení hejtmana označilo za lživé. Prohlášení jsou podle vyjádření divadla založená na zcela nepodložených spekulacích.

Umělecká šéfka Janka Ryšánek Schmiedtová řekla ČTK, že divadlo je prostorem pro otevřený dialog a jeho úkolem je hrát příběhy pro diváky. „A paní Zemanová by byla jedním z diváků. Přišlo by nám pokrytecké vyřizovat si jakékoliv své názory skrze rodinného příslušníka - v ten moment našeho diváka," uvedla.

Za stejně pokrytecké ale označila případné sundání tibetské vlajky, která podle ní na divadle visí už více než dva týdny. Divadlo ze stejných důvodů nechtělo ukrývat ani otevřený dopis pro Zemana, který mohou až do 17. listopadu podepisovat i diváci.

autor: Ondřej Látal | zdroj: ČTK
Spustit audio