Česká společnost není připravena přijmout velké množství migrantů, říká nový plzeňský biskup

Novým plzeňským biskupem bude od konce dubna generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. On sám ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připouští, že titul biskupa je velkým nezvykem, zároveň ho těší, že dostal důvěru.

Prastará tradice církve je, že biskup je ten, který je vybrán po vážném kolokviu, rozmýšlení lidí kolem něho, není to jeho aktivita, jeho vlastní volba,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

A jak těžké bude navázat na Františka Radkovského, který se těší velké oblibě? „Člověk si uvědomuje, že má velkou povinnost navazovat na dobrotivost a otevřenost biskupa Františka, že to je něco, co jistě půjde krůček po krůčku,“ podotýká.

Co se týče migrační krize, tak katoličtí biskupové už v létě nabídli pomoc s přijímáním především křesťanských uprchlíků, česká společnost ale podle něj není připravena na to, aby v této chvíli otevřela náruč velkému množství migrantů.

„Je to dáno českou historií, tím, že naše země v minulosti byla zemí, ve které jsme se s jinakostí až tolik nepotkávali, a je to něco, co se musíme znovu učit,“ připomíná s tím, že rozumnější je podle něj učit se s těmi, kteří jsou nám bližší.

Čtěte také


Nesmíme odmítnout ty, kteří jsou potřební, tím popíráme evropskou kulturu

Islám sice nevnímá jako nebezpečný, ohrožení cítí ale z některých proudů islamismu. „Na jedné straně je tady náboženství, které má velkou pestrost a hloubku, na druhé straně existují proudy, které jsou opravdu fundamentalistické, nebezpečné a nepřátelské naší kultuře. A před tím zakrývat se je špatně,“ upozorňuje.

Evropská kultura na rozdíl například od východní je podle něj založena na tom, že ctí a chrání práva jednotlivého člověka, který není obětován ve prospěch davu, národa nebo skupiny. „Na tom stojí základ toho, co znamená evropská identita,“ vysvětluje.

Církev ale podle něj má volat po tom, že nemůžeme obětovat jednotlivce v nouzi kvůli tomu, že existuje nebezpečí, že s nimi by teoreticky mohli přijít ti, kteří by mohli škodit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio