Česká soda by dnes byla nevysílatelná. Chybí svoboda a otevřenost, říká Petr Čtvrtníček

31. prosinec 2018

Stal se hercem, i když původně studoval na střední uměleckoprůmyslové škole scénografii. Veřejnosti je známý především jako recesista a komik. „To, že mě lidé spojují hlavně s Českou sodou, pro mě není žádné profesní závaží,“ říká host letos poslední, tedy silvestrovské Osobnosti Plus Petr Čtvrtníček.

Nepřijde mi líto, že mě lidé znají spíše jako komika. Baví mě to a znám spoustu charakterních herců, které nikdo nezná, a byli by možná moc rádi, kdyby je alespoň někdo znal jako takového komika, kterým jsem já,“ dodává.

Divadelní a filmový herec Petr Čtvrtníček se věnuje také spoluautorství na scénářích, reklamní režii a hraní v reklamách a hudebních klipech. Narodil se v rodině tesaře a učitelky jako první ze dvou dětí. Mládí prožil v Řeži. Vystudoval střední uměleckoprůmyslovou školu, později vystřídal řadu zaměstnání. Dlouhá léta vystupoval s divadlem Vrata. V současné době má stálé angažmá v Divadle Na zábradlí. Televizním divákům utkvěl v povědomí především ze satiry Česká soda. Je ženatý a má dceru Annu, která je rovněž herečkou. Je majitelem několika jachet.

Nepracujeme, krademe si cizí životy

Čtvrtníčkovi není příjemné, když se o herectví říká, že je to práce.

„V divadle se moc nepracuje, tam si prožijeme cizí život, který ukradneme člověku, kterého napsal ještě navíc někdo, kdo už je dávno mrtvý. Za práci to nepovažuji, i když za to dostávám mrzký plat,“ říká a s hraným kašlem tím zdraví vedení Divadla Na zábradlí.

Svoboda devadesátých let už tu nikdy nebude.
Petr Čtvrtníček

Symbolický konec

Kultovní satirický pořad veřejnoprávní televize Česká soda, jehož první díl byl odvysílaný v roce 1993 a jehož byl Petr Čtvrtníček spolutvůrcem od počátku až do konce, má dodnes i u mladší generace velký ohlas a svým břitkým humorem je nadčasový.

„V podobě, v níž jsme pořad dělali, je to dnes absolutně nevysílatelné. Svoboda, která byla v divokých devadesátých letech, už tady nikdy nebude. Nejsou na to podmínky, otevřenost a vůle, kterou jsme měli,“ říká a dodává:

Nemáme v divadle MeToo, my máme hnutí WhyNotMe, říká Tomáš Töpfer

Hostem Osobnosti Plus byl Tomáš Töpfer

Herec, režisér a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer je mimo jiné i bývalým senátorem. Dnes se ale místo politiky plně soustředí na práci v divadle. „Nerozlišuji herectví na divadelní a televizní. Herectví je buď dobré nebo špatné,“ říká sváteční host Osobnosti Plus.

Teď už jsou tu jen týmy právníků, kreativních dramaturgů a je to škoda. Řekli jsme si ale sami, že Českou sodu nelze dělat donekonečna, a tak jsme symbolicky s koncem tisíciletí v roce 2000 skončili.

Klucí“ mě už nezajímají

Jako satirik měl herec často na mušce osobnosti české politické scény. Přesto některé její výrazné tváře minul. „Dělám si legraci ze všech, jen o některých žertuji, třeba o Andreji Babišovi, mimo kameru. Dělal jsem si jednoduše legraci z toho, co mně přišlo pod ruku. Teď už mě ti ‚klucí‘ tolik pod ruku nepřijdou a moc se tím nezabývám,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se více o talentované dceři Petra Čtvrtníčka, stejně tak o jeho plánech do nového roku.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související