Česká řeka uvítala sumce Káju

9. prosinec 2008
Tento pořad

Široká nízká hlava, která přechází nenápadně v protáhlé tělo, kryté slizkou kůží bez šupin. Tak přesně vypadá sumec. Ten, který byl dnes včera vpuštěn do vod České řeky v plzeňské zoologické zahradě, má dokonce i jméno - Kája. Na slavnostní okamžik čekal nový rybí přírůstek v malém neútulném barelu. Pak byl dezinfikován v hypermanganu, zvážen, změřen a teprve potom se mohl konečně ponořit do studených vod České řeky. Kolega Jan Markup se do plzeňské zoologické zahrady vypravil a na téma sumec Kája zavedl řeč s mluvčím Martinem Vobrubou.

Velké ryby z řek a rybníků v Plzeňském kraji se postupně zabydlují v ojedinělé expozici plzeňské zoologické zahrady Česká řeka. K asi 150 centimetrů dlouhému a 30 kilogramů vážícímu sumci Drahošovi se přistěhoval téměř 120 centimetrů dlouhý sumec Karel. Pracovníci zoo doufají, že se v obřím akváriu o objemu téměř 200 metrů krychlových vzájemně snesou a narostou do ještě větších rozměrů.

Nový přírůstek dostal jméno po rybáři, který ho vylovil z řeky Klabavky na Rokycansku a věnoval ho zoologické zahradě. Drahoš dostal jméno po svém původním domově - Drahotínském rybníku u Plzně. Několik let čekal ve vodním příkopu u lvího výběhu na postavení nové expozice.

Kromě těchto dvou velkých sumců žije v akváriu i jeden menší, zatím se schovává v kamenech u dna. V zoo věří, že sumci se časem přiblíží svými parametry kapitálním kusům - více než dvoumetrové délce, hmotnosti kolem 90 kilogramů a věku přes 40 let.

Česká řeka je unikátní expozice, která nemá v Česku svým rozsahem obdoby. Soustava více než desítky akvárií představuje tok řeky Úhlavy od pramene v úbočí hor do nížinného rybníku. Tok je rozdělen do čtyř rybích pásem, voda protéká mezi jednotlivými nádržemi, v nichž žijí více než čtyři desítky rybích druhů. Domovem sumců se stalo obří průchozí akvárium představující rybník. Kromě sumců jsou nejatraktivnějšími obyvateli vydry Pavel a Pavlína.

autor: jnm
Spustit audio