Česká pošta na samotách, Zásilkovna zas třeba v jaderné elektrárně. Tak se mění balíková přeprava

3. červen 2021 12:37

Lidé si za poslední rok zvykli nakupovat spoustu věcí kvůli uzavřeným obchodům přes internet. Prudce tak narostla přeprava balíků, některým společnostem až o 100 procent. Třeba Zásilkovna teď zřizuje své boxy na vyzvedávání balíčků i v menších obcích, Česká pošta zas tento týden rozjela projekt mobilního poštovního úřadu.

„Poskytujeme prodej novin, poštovních příjem zásilek, příjem poštovních poukázek, můžeme přijímat i SIPO – prostě téměř všechny služby, které České pošta nabízí,“ představuje Mobilní poštu poštmistrová Pavla Jelínková.

Česká Pošta má zatím na celou republiku dvě takové dodávky, které budou podle jízdního řádu, který je možný najít na internetových stránkách společnosti, jezdit ve dvou krajích současně a pak přejedou do dalších dvou krajů.

„Díky Mobilní poště nezmeškají občané výplaty sociálních dávek. Samozřejmostí je možnost využít služeb Poštovní spořitelny,“ dodává mluvčí Pošty Matyáš Vitík.

Zásilkovna frčí díky Z-Boxům

Nejen Česká Pošta jde svým zákazníkům vstříc, v době koronavirové narostl počet výdejních boxů pro balíčky – například společnosti Zásilkovna, která má od loňského září nově 655 takzvaných Z-Boxů.

„Mohou fungovat kdekoliv, protože ke svému provozu potřebují pouze slunné mésto,“ vysvětluje mluvčí společnosti Kamil Chalupa a dodává neobvyklá místa, kam si lidé mohou do boxu pro balíček přijít: „Stojí také například v areálu jaderných elektráren Temelín a Dukovany.“

Takzvané Z-Boxy jsou i v malých obcích, třeba v Horním Podluží nebo Huntířově na Děčínsku.

„Zásilkovna frčí – každý den sem jezdí lidi. Myslím, že je to skvělé,“ konstatuje Dita Jandová z huntířovského obecního úřadu, který společnost o výdejní místo požádal.

Zatímco Česká pošta svoji mobilní službu vyhodnotí letos na podzim a pak se rozhodne, bude-li v ní pokračovat, přepravní společnosti chtějí v cestě rozšiřování sítě vyzvedávacích boxů pokračovat i v budoucnu.

Spustit audio

Související