Česká pošta do Vánoc otevře několik desítek externích výdejních míst

11. říjen 2019

Česká pošta slibuje modernizaci, konkrétně chce snížit počet zaměstnanců, připravuje vydávání zásilek ve spolupráci s externími partnery a velkou část svých poboček přemění na partnerská místa. 

Šéf České pošty Roman Knap v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že jednají se starosty, s čerpacími stanicemi, s trafikami a také provozovateli samoobsluh. Lidé si tak budou moci vyzvednout balíky nejenom na poštách, ale i na externích výdejních místech. Spousta služeb bude digitalizovaná, nebude potřeba přepážkového pracovníka, aby šlo například odeslat doporučený dopis nebo zřídit datovou schránku a podobně.

Ředitel České pošty Roman Knap.

I v samoobslužných poštách budou ale nějací zaměstnanci, kteří se budou věnovat zákazníkům a pomohou jim službu použít. Novinka se podle něj bude týkat nejdříve středních a větších měst. Menší města pak přijdou na řadu až v druhé vlně.

Z České pošty ročně podle Knapa odejde okolo sedmi tisíc lidí, stejný počet lidí pak musejí každoročně nabírat společně s dalšími pěti tisící brigádníků. „To je náborový aparát, který ročně najme dvanáct tisíc lidí, a to není možné dělat při současné situaci na trhu práce,“ vysvětlil.

Postupnou automatizací tak chce podle něj Česká pošta přejít na systém, kdy službu ve stejné nebo lepší kvalitě budou schopni zákazníkům dodat při menším počtu lidí.

autor: Marie Bastlová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související