Česká pošta chce ušetřit. Na venkovských pobočkách by se mohla změnit otevírací doba

22. červenec 2017
Zprávy z

Česká pošta navrhuje, aby třetina poboček nebyla otevřená každý den. Státní podnik tak chce ušetřit, informují o tom Lidové noviny. Omezení by se týkalo jen venkovských lokalit. To se ale malým obcím nelíbí. Pošta přesto nepředpokládá, že by změna přinesla problémy.

Pošta navíc navrhuje i další změny. Jednou z nich mají být 14denní prázdniny pro venkovské pobočky. Doručování zásilek listonoši by ale v této době pořád fungovalo.

Neomezí se ale jen na letní prázdniny - pošta zavře třeba i v případě, že její zaměstnanec onemocní. V mnoha místech totiž společnost není schopná zajistit náhradu za příslušného pracovníka, který je na dovolené nebo nemocenské, píšou Lidové noviny.

Riziko rušení poboček

Česká pošta kvůli provozní době některých svých poboček už podala žádost na Český telekomunikační úřad. Ten slíbil, že se jí bude zabývat. Zároveň ale upozorňuje na rizika.

Změněná otevírací doba by totiž podle úřadu mohla lidem způsobit komplikace v případě vyzvedávání uložených zásilek. S tím souhlasí malá města a obce.

Poštovní služby jsou pro ně nezbytné a podle nich by postupné omezování mohl vést až k rušení poboček. Povinnost mít otevřeno pět dní v týdnu je přitom stanovena v právních předpisech už několik let.

autor: aku
Spustit audio