Česká policie vyšetřuje nedobrovolné sterilizace romských žen

18. srpen 2005
Pod kůži

Česká policie rozběhla vyšetřování nedobrovolné sterilizace romských žen. Vyslechnuta u policejního komisaře už byla první z nich, dalších sedm, které podaly trestní oznámení, to čeká po prázdninách. Problém nucené sterilizace je také spojen s ženami z Ostravska a ze Slovenska. Trojice žen se vydala do Spišské Nové vsi, kde se setkaly s početnou skupinou Slovenek, které si stěžují, že kvůli zákroku lékařů už nemohou mít děti. Na rozdíl od našich východních sousedů je česká policie o krok pozadu. Na Slovensku už totiž je mnoho lékařů před soudem.

Andrea Čánová: Aleně Gáborové je 36 let a žije v Ostravě - Přívoze. Má holčičku a tvrdí, že jí doktor podvázal vaječníky.

Alena Gáborová: V nemocnici mi udělali sterilizaci, kterou jsem prostě vůbec nevěděla, co to je a taky bych to v životě bych si to nedala udělat.

Andrea Čánová: A pak jela na Slovensko, kde se setkala s romskými ženami, které mají stejný problém. Přístupem našich sousedů byla velice překvapena.

Alena Gáborová: Na tom Slovensku jsem měla pocit takový, že ty maminky už to mají déle, už měly děti, v sedmnácti letech už měly děti, protože já jsem si vždycky myslela, že na Slovensku romské ženy mají víc dětí než u nás, a překvapilo mě to, že mají jen jedno nebo dvě děti, a pak prošly sterilizací. Byla jsem překvapená, protože když o tom mluvily, tak měly v očích slzy, protože určitě chtěly mít víc dětí.

Andrea Čánová: Na Slovensko jela i Radka Pavláčková z Občanského sdružení Zelené světlo, která se problémem sterilizace delší dobu zabývá. I tu příběh slovenských žen překvapil.

Radka Pavláčková: Co se týká přístupu k rodičům na Slovensku, je to těžší, zvlášť pro romské ženy, co se týká toho, že romské ženy nemohly být v porodnici společně s ostatními maminkami, že musely zůstat na pokojích, maminky tam třeba mají dítě i v patnácti letech, to znamená, že jsou třeba sterilizované v sedmnácti, devatenácti letech, což se nedá srovnávat s Českou republikou, tam nejsou žádné, které by byly tak brzy sterilizované.

Andrea Čánová: Osm romských žen z Ostravska už podalo trestní oznámení. Ta se shromažďují u havířovského policejního komisaře. Zde je čeká výslech po prázdninách, ženy si však stěžují, že nemocnice zničila zdravotnickou dokumentaci. Potvrzuje to Radka Pavláčková ze sdružení.

Radka Pavláčková: Některá zdravotní dokumentace, která by měla být správně podle zákona sedm let uchovávána, dnes se nenašla. Sedm postižených žen tedy nemá důkazy, jelikož se nenašly záznamy ani o jejich sterilizaci podle zákona o sterilizaci, protože ten zákrok byl proveden asi před třinácti lety, tam prostě žádná dokumentace podle zákona neexistuje.

Andrea Čánová: Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jiří Vařeka nejdříve řekl, že jejich resort se těmito případy začal zabývat.

Jiří Vařeka: Ministerstvo zdravotnictví dostalo k řešení stížnost romských žen, vytvořil se poradní sbor, který je orgánem paní ministryně.

Andrea Čánová: Na Slovensku už policie mnoho případů uzavřela a poslala kauzy k soudu, říká Radka Pavláčková.

Radka Pavláčková: Tam už je to uzavřené, řeší se to se soudem, i ti lékaři už byli vyslýcháni u soudu, takže je to tam už o krok dopředu ve srovnání s Českou republikou. Ještě mě tedy zaráží, že opravdu považují lékaře, prostě, pro mě je to víc než soudce, protože jako tam je to složitější.

Andrea Čánová: Jestliže lékaři, kteří romským ženám podvázali vaječníky, spáchali trestné činy, to řeší policie. Výsledek žaloby první poškozené brzy rozhodně Krajský soud v Ostravě. Poškozená žádá odškodění jeden milion korun.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu