Česká města, obce a kraje loni vypsaly nejvíce architektonických soutěží v historii. Za Evropou ale zaostávají

Modernizace krajské nemocnice v Liberci, dostavba Univerzity Karlovy nebo nábřeží u Svratky v Brně. Nejen tyto projekty vznikají na základě architektonické soutěže. Podle České komory architektů jich loni města kraje a obce vyhlásily přes 50. To je sice nejvíce v historii, ale v celoevropském srovnání stále velmi málo.

Architektonickou soutěž a rovnou mezinárodní v loni vyhlásilo třeba město Pardubice pro atletický stadion. Zchátralý sportovní areál zabírá velkou plochu na sídlišti Dukla a město si přeje stadion evropské úrovně.

„Ve chvíli kdy jedete do zahraničí, tak koukáte, jaká krásná architektura vás tam zaujme, a přiznejme si, že v Česku tolik velkých projektů není,“ vysvětluje manažer projektu Miroslav Janovský.

Do soutěže se přihlásilo 21 ateliérů, 13 z nich bylo ze zahraničí, třeba ze Spojených států, Číny nebo Arabských emirátů. Nakonec ji vyhrálo studio z Paříže. Pardubice pěti nejlepším architektům rozdělily odměny za 2 miliony korun, dalších 800 tisíc stála organizace. Janovský je přesvědčený, že se přesto městu soutěž vyplatila.


Města loni nejčastěji hledala nejlepší návrhy na územní plány, ale hlavně pro úpravy veřejných prostranství, náměstí, parků, budov nebo stavby nových památníků.

„Největším problémem u nás na městě bylo přesvědčit všechny zastupitele o tom, že 2 miliony korun nejsou tak obrovskou investicí, když si vezmeme, že celý projekt bude stát až jednu miliardu korun,“ upozorňuje.

Jenže právě vstupní náklady na uspořádání architektonické soutěže jsou jedním z důvodů, proč města nesoutěží víc. „Je pravda, že mnohá města v minulosti k tomu přistupovala rezervovaně, a to z toho důvodu, že jsou s tím spojené určité finanční náklady,“ myslí si předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Podle České komory architektů loni města, obce a kraje vypsaly 54 architektonických soutěží, a to je nejvíc za posledních 25 let. Jen v lednu jich pak bude vypsáno dalších 16. Podle Petra Leška z České komory architektů je to oproti Evropě málo a domnívá, že se česká města se soutěžit bojí. „Ideální stav by měl být 200 až 500 soutěží ročně.“ upozorňuje.

Finální podoba sportovního areálu na Dukle podle vítězného návrhu

Někteří architekti ale o veřejné zakázky nemají zájem. Bojí se, že jim několika týdenní práci nikdo nezaplatí. Kvůli tomu si vybírají prestižní projekty, nebo takové, kde mají důvěru v porotu.

autor: rok
Spustit audio