Česká kuchyně okouzlila i Thajce. Úspěšné duo Czech Chefs našlo recept na úspěch v prestižní soutěži

3. únor 2015

Kulajda, bůček na černém pivu a kachna se zelím a knedlíkem. Typické české menu, nad kterým by se orosilo čelo nejednoho dietologa, okouzlilo Thajce. Sehrané kuchařské duo Antonín Bradáč a Jan Davídek zapůsobilo na rozhodčí v Bangkoku tak, že se oba kuchaři do Česka vrátili se zlatou medaili v absolutním pořadí týmů mezinárodní kuchařské soutěže.

„Nejtěžší bylo dokázat, aby rozhodčí českou kuchyni vůbec pochopili,“ neskrývají kuchaři, kteří si říkají Czech Chefs.


Na soutěži museli oba kuchaři během 90 minut připravit tříchodové menu, a to z thajských surovin. „Každý tým si mohl přivézt pět surovin. My jsme vzali toustový chléb na knedlíky, zelí, černé pivo, kopr a houby,“ vyjmenovává Antonín Bradáč.

Asijská chuť se od té české, potažmo evropské, v mnoha ohledech liší. A dobrý kuchař na to musí pamatovat. „Asiaté mají jakousi pátou chuť, kvůli které na nás jejich jídlo může působit až přechuceně,“ upozorňuje Antonín Bradáč.

„Konkrétně thajské chutě mají určitou posloupnost, musí na sebe navazovat, ať už jde o sladkost, slanost nebo třeba pálivost. Jednotlivé chutě se sice v různých jídlech opakují, musí však po sobě následovat v konkrétním pořadí,“ dodává Jan Davídek.

Čtěte také

Základem jsou kvalitní suroviny

Z prestižní mezinárodní kuchařské soutěže nyní zamiřme zpět do českých kuchyní. Je podle obou kuchařských es možné vařit rychle, ale zároveň chutně? Recept na úspěch je prý v jednoduchosti.

„Poctivý základ spočívá v surovinách. Koupit dobrý kus masa nebo dobrou zeleninu a pak už následuje pánvička nebo trouba a trocha bylinek,“ radí Antonín Bradáč. „Hlavně nevařte z donucení, jídlo vás musí bavit! Pak jde všechno líp.“

Jak vybírat kvalitní suroviny? „Já sám nejsem zastáncem takzvaného bio,“ neskrývá Jan Martínek. „Surovina musí být kvalitní a nezáleží na tom, zda je od farmáře, nebo ze supermarketu.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio