Česká firma v Londýně představila speciální brýle pro virtuální realitu

11. květen 2016

Česká firma Quanti a britská společnost Delion společně vyvinuly údajně nejlepší zařízení pro virtuální realitu. Speciální brýle s názvem Infinitus Prime představili zástupci v Londýně. Oba partnery spojila česká vládní agentura CzechTrade. O nový přístroj je prý velký zájem mezi kupci i dalšími potenciálními investory.

„Jedná se o headset, to znamená zařízení, které si dáme na hlavu. Před námi je speciální typ čočky, který umožňuje rozšíření zorného pole k tomu, aby člověk zachytil celý displej, který je před ním umístěn,“ popsal Marek Polčák, šéf firmy Quanti a vývojář přístroje s rozlišením 5120 na 1440.

„Jedná se o displeje s vysokým rozlišením, které umožňují vizualizovat jakékoli prostředí, protože tehdy, když si toto zařízení dáme na hlavu, tak se ocitáme ve virtuálním prostředí.“

Marek Polčák vyzdvihuje, že se vícero brýlí Infinitus Prime dá připojit k jednomu počítači, což konkurenční přístroje, jako například značka Oculus Rift, neumožňují.

Pro další rozlet slibného zařízení se Česko se svými možnostmi zdálo příliš malé. Polčák se proto obrátil na agenturu CzechTrade.

„My jsme uzavřeli s Quantim smlouvu, udělali jsme zakázku a hledali jsme pro ně zajímavé partnery tady ve Velké Británii. Jedním z těch partnerů, u kterých jsme si mysleli, že by potenciálně mohl mít úspěch, je firma Delion UK,“ řekl Martin Macourek z kanceláře CzechTrade v Londýně.

„Schůzka, kterou jsem zorganizoval na české ambasádě, byla ani ne před rokem. Tady je vidět, když fungují dva malé týmy, ne velké korporátní struktury, že jde všechno samozřejmě mnohem rychleji a flexibilněji,“ dodal.

Marek Polčák, šéf firmy Quanti a vývojář

Vývoj přístroje stál zatím milion dolarů. Nově založená společnost Infinitus Global má pro další etapu připraveno dalších šest, hledá ale i nové investory.

Při současné ceně 3000 dolarů za kus je zatím počet soukromých zájemců o Infinitus Prime, který už testovalo na 30 tisíc uživatelů, logicky omezený. Limitující je zatím ale hlavně obsah, který se pro brýle pro virtuální realitu nabízí.

„Už jsme v té době, kdy se dá vytvořit, ale ostatní zařízení jako taková to nezvládají. Mezi lidmi je povědomí, že když někdo řekne rozlišení Full HD nebo 4K, tak je to hodně. Pro virtuální realitu je to ale hrozně málo, protože 4K pro 360 stupňů je 1000 pixelů šířky pro zorné pole, které používáte s normálními zařízeními,“ vysvětlil Marek Polčák.

Podle něj se pro přístroj pro virtuální realitu nabízejí obrovské možnosti v průmyslu, ve zdravotnictví nebo třeba ve školství. Mezi prvními zákazníky figuruje i jedna japonská univerzita.

„Školy nabízí streamování - posílání videa studentům domů, aby si prošli přednášky a podívali se na ně. Tohle přináší další rozměr, že jsem na přednášce fyzicky, vidím vše okolo. To znamená, že pokud přednášející prezentuje něco i fyzicky, tak se na to můžu zaměřit, dívat se, pozorovat v prostředí, co se děje.“

Hlavní boom virtuální reality teď podle Marka Polčáka zažívají Spojené státy. Do Evropy prý trend přijde za 2, 3 roky.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio