Česká diplomacie ztrácí dobrou pověst, reaguje Schwarzenberg na Zemanův výrok v Číně

27. říjen 2014

Česká republika se nebude zabývat vnitřními záležitostmi Číny. Český prezident Miloš Zeman to řekl hned na úvod svého setkání s nejvyššími čínskými představiteli. Podle bývalého ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga tím Zeman odmítl diskusi o lidských právech, a česká diplomacie tak ztrácí svou dobrou pověst.

„Je to odchýlení od naší tradiční zahraniční politiky, kterou jsme si opravdu vydobyli dobrou pověst. To je nika, kterou Česká republika měla a bohužel ji opustí. Naše zahraniční politika už nebude ničím pozoruhodná. Zapadneme do všeobecné šedi,“ řekl Schwarzenberg.

Zeman také řekl, že Česká republika uznává územní celistvost Číny, a to včetně Tibetu a Tchaj-wanu. To je podle Schwarzenberga v souladu s dlouhodobou českou zahraniční politikou.

Čtěte také

Výhrady k Zemanovi má i nevládní organizace Amnesty International. Ta po politicích požaduje, aby při svých jednáních upozorňovali na problém porušování lidských práv. Podle mluvčí organizace Martiny Pařízkové se to ale hlavně v poslední době neděje.

„Od té doby, co je prezidentem Miloš Zeman a nová vláda, děláme to pořád stejně. Bohužel otázkou zůstává, do jaké míry jsou naše apely vyslyšeny. Třeba když bylo nedávno v Praze Česko-čínské fórum, tak ačkoli lidskoprávní agenda je pro podnikatele velmi důležitá, tak se na fóru neobjevila,“ říká.

autoři: sib , vid
Spustit audio