Česká astronomie zažívá mimořádné chvíle

25. červen 2006
Výzvy přítomnosti

Česká astronomie zažívá mimořádný měsíc. Šampaňské sice neteče kvůli mimořádným objevům, i tak jsou ale oslavy na místě. 10. června uplynulo 105 let od narození snad nejvýznamnějšího českého astronoma Antonína Bečváře - autora unikátních atlasů hvězdné oblohy. A v posledním červnovém týdnu si zase připomínáme už 290. narozeniny dalšího věhlasného hvězdáře - zakladatele jezuitské observatoře v pražském Klementinu Josefa Steplinga.

Aby toho nebylo málo, vrcholí teď i přípravy na okamžik, kdy se Praha na pár dnů stane metropolí světové astronomie: už v srpnu totiž bude naše hlavní město hostit nejprestižnější hvězdářskou událost - Valné shromáždění Mezinárodní astronomické unie.

Logo Valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze

Jak na tom vlastně u nás jedna z nejúchvatnějších a nejtajemnějších věd je? Vrací se zdejší astronomie obloukem k nejslavnějším chvílím své historie, kdy patřila na vrchol světové špičky? Nebo stále ještě zápasí se železným krunýřem, do kterého ji sevřel komunistický režim?

Odpověď se pokusí nabídnout dnešní Výzvy přítomnosti. Jejich hosty jsou profesor Jan Palouš z Astronomického ústavu Akademie věd a ředitel Hvězdárny a planetária Hlavního města Prahy Marcel Grün.

autor: Jozef Greš
Spustit audio