Češi za loňskou nehodu maďarského gripenu v Čáslavi nemohou, uvedlo ministerstvo obrany

3. červen 2016

Česká armáda nemůže podle ministerstva obrany za loňskou havárii maďarského gripenu v Čáslavi. S tímto závěrem úřad ukončil vyšetřování. Případ teď předal maďarským kolegům.

„Bližší informace o šetření ale nebudeme vzhledem k příslušnosti letounu a jeho posádky, což jsou maďarské vzdušné síly, komentovat. Informace může poskytnout pouze maďarská strana. Kromě České republiky a Maďarska se na vyšetřování podílelo také Švédsko, jako výrobce letounu Gripen,“ říká mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Stíhačka havarovala na letišti v Čáslavi loni 15. května během přistání, když se jí nepodařilo zastavit a skončila vážně poškozená mimo přistávací plochu. Oba piloti se katapultovali.

Už po nehodě se začalo mluvit o tom, že na vině byl maďarský pilot. Údajně měl svou chybu sám uznat. Hovoří se o tom, že při přistávání ‚přidal plyn‘.

Maďarský web index.hu už loni s odkazem na své zdroje uvedl, že během přistání se vypnula elektronika. Pilot měl proto přepnout na manuální ovládání a ubrat ‚plyn‘, což se ale nestalo.

Stroj pilotoval jeden z nejzkušenějších maďarských stíhacích letců generál Csaba Ugrik.

JAS-39 Gripen
autor:
Spustit audio