Češi více přispívají na záchranu památek, mecenášství chce využít ministerstvo

20. duben 2014

Když jde o záchranu kulturních památek, nevadí Čechům sáhnout do vlastní peněženky. Ročně se ve veřejných sbírkách vyberou desítky milionů korun. Fenomén soukromého mecenášství chce lépe využít i vedení ministerstva kultury.

Ochota veřejnosti přispět na obnovu památek roste. Svědčí o tom i příběh vyhořelé chaty Libušín na beskydských Pustevnách.

Požár Libušína zvedl neobyčejnou vlnu solidarity. Na záchranu unikátní dřevěnky posílali příspěvky lidé z celého Česka.

„Sbírka překročila čtyři miliony, což beru jako další milník. Chtěl bych všem dárcům velmi poděkovat,“ říká Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Sbírka na Libušín potrvá až do konce tohoto roku.

Lidé mohou hodit menší finanční obnos také do pokladničky, která se nachází v infocentru Rožnova pod Radhoštěm.

„Zájem o veřejnou sbírku, kterou vyhlásilo Valašské muzeum v přírodě na obnovu vyhořelé chaty Libušín, je pořád velký. To se samozřejmě odráží i v návštěvnosti informačního centra, kde lidé prakticky dennodenně přispívají,“ doplňuje vedoucí infocentra a mluvčí radnice Tomáš Gross.

Města, obce i kraje aktuálně projednávají podporu v řádech desetitisíců až milionů. Větší částky by tedy ještě mohly přijít. Na obnovu Libušína bude potřeba přibližně 80 milionů.

„To zahrnuje jednak obnovu, nový samozhášecí systém a náklady na vyklízení, zastřešení, a zabezpečení památky, než se s obnovou začne,“ vysvětluje ředitel muzea.

Lidé mohou Libušínu pomoci také tím, že se zúčastní charitativní akce Den pro Pustevny, kterou 3. května zorganizuje Český rozhlas Dvojka.

Čechům na stavu památek záleží

Suma na opravu Libušína vybraná za měsíc a půl skoro vyrovnala finančně nejúspěšnější sbírku roku 2012. Matici svatohostýnské se tehdy podařilo sehnat na nové zvony pro tamní baziliku čtyři miliony a dvě stě tisíc korun.

Úspěch libušínské sbírky podle náměstkyně ministra kultury Anny Matouškové dokazuje, že lidem není osud památek lhostejný.


Jak pomoct Libušínu
* převodem libovolné peněžní částky na účet: 555484555/0300
* zasláním dárcovské sms ve tvaru: DMS PUSTEVNY na číslo 8 7777
* návštěvou Dne pro Pustevny s Českým rozhlasem ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm 3. května (10.00 až 19.00)

„Veřejnost je ochotna stále více podporovat obnovu památek prostřednictvím veřejných sbírek. Jsme vděčni české veřejnosti, že v této svízelné situaci státu pomůže,“ konstatuje Matoušková a připomíná, že záslužnou roli v tomto případě sehrála i média.

Podle ředitele Institutu pro kulturu a památky Aleše Kozáka ovlivňují rozhodování lidí, na co přispět, i další faktory.

„Je to samozřejmě důvěra veřejnosti. Aby projekt, na který lidé žádají finanční prostředky, byl důvěryhodný a aby lidé věděli, na co přispívají a na co prostředky plynou,“ popisuje Kozák.

Jeho tým v institutu dává poslední tři roky dohromady přehled všech sbírek, které v Česku jsou. Také potvrzuje, že roste ochota veřejnosti přispět na záchranu památek.

„Veřejné sbírky jsme začali mapovat v roce 2011. Z těch dvou čísel, což bylo 10 a 20 milionů, se nedá trend příliš vyvozovat. Doufáme, že lidé, kteří mají rádi památky, přispějí k tomu, že se částka bude navyšovat,“ tvrdí Kozák.

Příznivého trendu chce do budoucna využít i ministerstvo kultury. Podobně jako jinde v Evropě plánuje úřad zapojit do sponzorování obnovy národních památek víc i širokou veřejnost.

„Mecenášství a větší participace veřejnosti na financování záchrany a obnovy památek je velkým tématem. Stojíme na začátku hledání systémovějšího přístupu k tomuto fenoménu,“ myslí si náměstkyně ministra kultury Matoušková.

Letos jde z rozpočtu na péči o památky půl miliardy korun. Taková částka stačí jen na jejich nejnutnější údržbu.

autoři: rv , ako , hla , vkv
Spustit audio