Češi utrácí v knihkupectví stále více peněz. Zájem roste i o elektronické knihy

22. listopad 2016

7 a půl miliardy korun – tolik v loňském roce utratili Češi za tištěné knihy. Ve srovnání s předloňským rokem je to o 400 milionů korun víc. Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů za větší zájem o knihy může nejen nižší DPH, ale i růst ekonomiky.

Mezi čtenáři stoupá i zájem o elektronické knihy, které si lidé můžou číst třeba na čtečkách nebo na tabletech. V loňském roce bylo dokonce 8 procent knih z celkových 17 tisíc všech vydaných dostupných v elektronické podobě.

Čtěte také

Trh s e-knihami utrhl z celkové částky asi 106 milionů korun včetně DPH. Zájem je ale i o audioknihy. Jejich prodeje se ve srovnání s předloňskem zvýšily o 30 milionů korun na celkových 82 milionů.


Jedničkou na tuzemském trhu z pohledu obratu je Euromedia Group s téměř jednou a půl miliardou korun. Roční tržby z prodeje vlastních knih u této společnosti přesáhly půl miliardy korun. Vydavatelství Albatros mělo za 12 měsíců celkový obrat zhruba poloviční, necelých 800 milionů korun ale tržby srovnatelné, přesáhly 700 milionů korun.

A o jaké knihy je teď před Vánoci největší zájem? Podle vydavatelství Neoluxor zákazníci nejčastěji kupují Okamžiky štěstí od Patrika Hartla, Harryho Pottera a prokleté dítě od J.K. Rowlingové, Lehkou kuchyni od kuchaře Zdeňka Pohlreicha nebo třeba knihu od Radky Třeštíkové s názvem Bábovky. Do nejužšího výběru ale patří i nová kniha Paula Coelha Vyzvědačka.

Průměrnou cenu tištěné knihy Svaz českých knihkupců a nakladatelů neuvádí, v loňském roce ale za ni Češi zaplatili v průměru 240 korun. E- knihy jsou levnější, v průměru se jejich ceny pohybují okolo 60 procent ceny tištěné knihy.

autor: bkl
Spustit audio